Да, в началото дърпах пити с люпещо пило и слагах основи на тяхно място.Въртях питите на 180 градуса да им създам бъркотия, но не спират...Срязах им крилата на повечето и ако видя зор ще ги сменям.Проблеми ми правят основно майки 2016 и 2017.Само една 2018 имам в роево.Отчитам си го като грешка, но не ги закачах предните години защото исках да вадя мед.Ама тази година маточници роеви и самосменни на корем.Ще опитам да сменя всички с тазгодишни.
Вчера за първи път от както съм пчелар, видях нещо за което съм чел само. Пътувам с колата и гледам на един смърч "облак" с пчели. Викам си рой, да ама не: мана! По всички смърчове в града има мана и пчели. Гледам по клоните едни топчета, меки и при смачкване излиза "захарен" секрет. Някой ще вади БОРОВ мед!
И аз тази година го видях на живо. Веднага смачках едно топче и го опитахНе беше много сладко ама яко занимава пчелите.
Излязоха изследванията при проф. Вълчовски. От нозематозите установява само N. Ceranae, с множественост 345к/пчела. В тълкуванията ми е написал, че при установяване на множественост под 500к/пчела не се предприема третиране. Открива и следните вируси: BQCV, ABPV и CBPV.
Сега ще се запозная малко по-подробно с въпросните нарушите и да видим какви мерки мога да взема.
Мислех, че тази седмица ще е работна за пчелите и ще посъберат ама явно времето е било прекалено кофти. И 4-5 часа работа са им достатъчни за да събират, само че това явно се отнася за по-слабичките семейства, защото силните видимо са си яли. Кошери, които до преди месец и малко бяха с обърната пита и ги увивах да тръгнат сега имам чувството, че работят по-добре от тези с магазини от 2 месеца. В събота въпреки мръчкавото време летяха сериозно + идната седмица дават по-приятно време, та дано запечатат.
Медец
Аморфата тръгна, но на този етап основно събират прашец.
Прикачен файл 10030
Оправих кошерите от 50 само 20 в роево. Направих 80 отводки, ще падне обединяване след месец. Видях малко зор, денем на пчелина нощем на работа, но поне оправих всичко. Само се моля за дъжд, че ако продължи тази суша ще станат зле нещата. В момента много пчели малко мед и пило.
При мен акацията пее лебедовата си песен, имах 3 в роево - може и да съм изпуснал някой от тях, но не можах да ходя миналата седмица. Две майки ми се излюпиха в ръцете от роевите, разцепих ги на две, че наближавам максимума на комфортната бройка кошери.
На няколко бях сложил ханеманови, в единия майката беше в магазина - явно е някаква манекенка и се е мушнала - махнах решетката и засега ще забравя за тях. На другите два с решетки в магазините имаше най-малко нектар. Всички други, в които майките бяха се качили в магазините нямаше помен от роево, получиха по втори магазин.
В момента има 9 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 9 гост (и))