Днес започнах, от 11 прегледани 5 в роево, с захранени маточници. Това не е проблем, но няма никакъв мед което не е добре. Цял април ги храних и на края на месеца бяха идеални, после сложих магазините и спрях да ги храня. Сега за 20 дена изяли всичкия запас, майките почти спрели да снасят и така. 10 дена "валя" и под дърветата сухо на барут, 1 година не е валяло хубав дъжд и за това няма нектар а на поилките е страшно.
При мен без промяна от миналата седмица.Които си бяха в роево пак са захранили чашки и маточници.Днес направих последен опит да ги разроя.Изчистих всичко.Тръгна паша от акация и се надявам да се оправят, но ще видим.Днес беше добър ден за пчелите.Дано да задържи така седмица да напълнят поне по един магазин акация.
Да, в началото дърпах пити с люпещо пило и слагах основи на тяхно място.Въртях питите на 180 градуса да им създам бъркотия, но не спират...Срязах им крилата на повечето и ако видя зор ще ги сменям.Проблеми ми правят основно майки 2016 и 2017.Само една 2018 имам в роево.Отчитам си го като грешка, но не ги закачах предните години защото исках да вадя мед.Ама тази година маточници роеви и самосменни на корем.Ще опитам да сменя всички с тазгодишни.
Вчера за първи път от както съм пчелар, видях нещо за което съм чел само. Пътувам с колата и гледам на един смърч "облак" с пчели. Викам си рой, да ама не: мана! По всички смърчове в града има мана и пчели. Гледам по клоните едни топчета, меки и при смачкване излиза "захарен" секрет. Някой ще вади БОРОВ мед!
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))