Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 457

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Апитрейд Пловдив Виж публикацията
    Знаем как се прави статистиката - съгласно утвърдена методология, от хора, на които това им е работата. Ако пчеларите подават неправдоподобни данни, както например се случва със смъртността, вината не е в статистиката. Малко по-горе има данни за добивите в Испания.

Ако извадите двойно на статистическия резултат биологични акация и липа, не виждам къде е проблема да минете през една проверка преди да си продадете продукцията. Дано сега е по-разбираемо.

Лека вечер.
    Страстите се разпалиха и изчаках утрото което е по мъдро от врчерта.
    Утвърдените технологии за статистически изследвания и техните привърженици чудесно знаят, че има няколко метода за изследване и ще се получат различни резултати, точно заради грешка предизвикана от подаване на грешна информация. Редно ни било за да имаш правдоподобни заключения да имаш максимално истински входни данни. Да ама не. Абсолютно съм сигурен, че ако се вземат данните за износа на мед, приспадне се вноса и се прибави вътрешния пазар и това се раздели на пчелните семейства ще се получи мнооооого различен резултат за среден добив. И кой ще верен тогава, този който се позовава на търговски документи или този от лафене по телефона? Дали ще бъде проблем ако преработеателите изнасяте повече мед от колкото са семействата умножени по средния добив от статистиката да минавате по една пълна данъчна ревизия? Изглежда по същия начин като пчеларя да доказва пред спец проверка че е произвел повече продукция. Загуба на време и нерви и накрая ще излезе че не си заслужавало повишението в добива защото то ти е струвало повече от колкото ти е донесло.
    Както и да е. Сега и да се питаме и убеждаваме няма смисъл. Сигналите и предложенията са внесени и до колкото знам вече има нови правила. Винаги много ме боляло и е много жалко че ние пчеларите и вие изкупвачите не можем да работим с уважение един към друг.

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    ...Винаги много ме боляло и е много жалко че ние пчеларите и вие изкупвачите не можем да работим с уважение един към друг.
    Поне във форумите не става. Някои от по-горните постове са красноречиво доказателство. Срещу всеки логичен аргумент не се излиза с доказателства и примери за опровергаването му, а се бълват огън и жупел по ленински. Колкото и статистики да се посочиха досега във форума за изкупните цени на едро по света, продължават да се цитират какви били цените по магазините из Европа. Никога няма да се стигне до единомислие между хора, които просто мислят по различен начин. Гладният на сития не вярва - народна поговорка /българска/.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013
    Страстите се разпалиха и изчаках утрото което е по мъдро от врчерта.
    Утвърдените технологии за статистически изследвания и техните привърженици чудесно знаят, че има няколко метода за изследване и ще се получат различни резултати, точно заради грешка предизвикана от подаване на грешна информация. Редно ни било за да имаш правдоподобни заключения да имаш максимално истински входни данни. Да ама не. Абсолютно съм сигурен, че ако се вземат данните за износа на мед, приспадне се вноса и се прибави вътрешния пазар и това се раздели на пчелните семейства ще се получи мнооооого различен резултат за среден добив. И кой ще верен тогава, този който се позовава на търговски документи или този от лафене по телефона? Дали ще бъде проблем ако преработеателите изнасяте повече мед от колкото са семействата умножени по средния добив от статистиката да минавате по една пълна данъчна ревизия? Изглежда по същия начин като пчеларя да доказва пред спец проверка че е произвел повече продукция. Загуба на време и нерви и накрая ще излезе че не си заслужавало повишението в добива защото то ти е струвало повече от колкото ти е донесло.
    Както и да е. Сега и да се питаме и убеждаваме няма смисъл. Сигналите и предложенията са внесени и до колкото знам вече има нови правила. Винаги много ме боляло и е много жалко че ние пчеларите и вие изкупвачите не можем да работим с уважение един към друг.
    Здравейте,

Страстите бушуват само в определени потребители, те си знаят най-добре защо - аз нямам представа.

Не съм съгласен с мнението Ви, че не можем да работим с уважение един към друг - смятам, че с присъствието си тук, с отговорите на задаваните въпроси и с откритата позиция показваме именно уважение и партньорско отношение към всички вас, без значение с кого работим и с кого не. Привърженици сме на открития подход и ясната комуникация - от години тук отворено публикуваме цени и условия и никога не сме ги променяли в последния момент, след взимане на проба и т.н. Нашият материал бе изпратен единствено до компетентните власти - щом те са решили да го публикуват и да го направят обществено достояние в пълния му вид, значи е законно - все пак МЗХГ разполага със значителен юридически ресурс. Материалът беше публикуван тук от г-н Дончев, а в другия форум от г-н Дамянов - не от нас, и можете да се обърнете към тях с въпроси, ако имате такива, защо това е направено. Ние нямаме против, защото както казах вече няколко пъти - стоим зад изложеното с името си. Ако искахме да манипулираме властите, да изпращаме подвеждаща информация или да мишкуваме под каквато и да било форма, щяхме да го направим през бушон - например някое пчеларско сдружение, да стоим в сянка и да чакаме друг да събира негативите. Или през някоя майка, чието дете се е натровило след консумацията на био мед. Това обаче дълбоко противоречи на нашите разбирания.

Обратно на темата със статистиката: формулата, която давате, е грешна. Данните за износа са ясни, данните за вноса са също ясни (и много интересни), обяснете ми обаче как ще се прибави вътрешният пазар? Каква част от директните продажби на мед от производител към краен клиент оставят каквато и да било документална следа?

Методиката е напълно адекватна, както според нас и резултатите, които връща - това е пчеларски форум и всички присъстващи много добре знаят колко е средният годишен добив от пчелно семейство. Той е сходен с този в много други страни по света. Ако, да речем, сте биологичен пчелар със 100 кошера, и постигнете добив от 55 кг (по равно акация, липа и букет) - по цените за биологична продукция това би добило следното цифрово изражение: 7.50 лв средна цена за кг х 100 кошера х 55 кг = 41 250 лв. Не смятам, че плащането на няколкостотин лева за анализ ще развали сметката. А ако имате 300 кошера? А ако са 500?

Както казах, изрядните не се притесняват от проверки - това е нещо съвсем нормално и то гарантира нормалната среда за работа. Всички искаме да живеем в подредена държава, но институциите са ни враг, а стане ли дума за проверки - скачаме до небето. Така няма да се случат никога нещата. Ако и ние бяхме решили да влезем в играта с био меда, да плащаме по 1 лв. на кг за сертификат, какво щеше да стане със сектора според Вас и колко време би отнело това?

Поздрави

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Можете ли да ме насочите къде да погледна данните за вноса на пч.мед ?

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Тук има нещо по въпроса:http://www.parliament.bg/pub/PK/224337654-06-548.pdf но дали е вярно?
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013

Може, разбира се - погледнете тук:
    https://pchelari.com/forum/showthrea...ll=1#post98606

Тогава пак бяхме манипулатори, цената на букета щеше да става 6 лв. до месеци и т.н. Един друг виден наш "опонент" толкова се засегна, че чак направи друг форум. Писахте по-рано, че времето ще покаже - е, какво показа времето, прави ли сме били тогава? Погледнете информацията за Испания - мед от слънчоглед 2 евро / кг.

Поздрави

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Може, разбира се - погледнете тук:
    https://pchelari.com/forum/showthrea...ll=1#post98606
    Регистрирах се и погледнах. Вноса на мед докъм 2011 е под 300 тона. След 2012 рязко скача на 1800, по-късно /2017/ стига 2200 т.

Заслужил Автор
    Регистриран
    28.11.2013
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Регистрирах се и погледнах. Вноса на мед докъм 2011 е под 300 тона. След 2012 рязко скача на 1800, по-късно /2017/ стига 2200 т.
    Точно така, миналата година е рекордна за вноса - 2278 тона. Това е 19,3% от добитите за годината в България 11807 тона според статистиката на МЗХГ:
    http://www.mzh.government.bg/media/f...shoney2017.pdf

Системата на НСИ дава възможност и за справки от коя страна е извършен вносът.

Поздрави

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Точно така, миналата година е рекордна за вноса - 2278 тона. Това е 19,3% от добитите за годината в България 11807 тона според статистиката на МЗХГ:

Поздрави

Браси лайката... Вместо деминимис, да искаме да забранят вноса на мед в България... или поне за страни извън ЕС.... И Тръмп и Путин да ни се разсърдят ще го преживеем...
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014

Поздрави
    Проверих Китай и Украйна - горе долу 1:1. Не ми достигат още 1000 тона. Ако сте правили справка, кои са останалите, че не е удобно търсенето в тази таблица или аз не съм и хванал цаката?

Страница 1 от 3 123 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •