Цитат Първоначално публикувано от Апитрейд Пловдив Виж публикацията
Не убеждаваме никого в нищо - нека всеки сам да си прави изводите, както вече казах. Европейската комисия е част от компетентните власти чрез съответните й дирекции, за издържането на които всички ние плащаме данъци. Нито комисията, нито националните власти в лицето на МЗХГ са враг на производителите и бранша, а напротив - тяхно задължение е да следят за законността и да спомагат развитието му. Истинският проблем би настъпил, ако гръмне скандал сред индустрията и потребителите. Според нас, това би довело до рязко спиране на търсенето на български мед въобще. Като износител контактуваме с много от представителите на индустрията в Европа и през последната година и половина получаваме все повече и повече конкретни сигнали, че този момент е много близо.

Не смятаме, че е нормално заложените добиви от биологично пчеларство да надвишават в пъти средните за страната, които от своя страна са изчислени без разграничение между био и конвенционално производство. Вземането предвид на статистическите данни е вписано като препоръка в доклада от одит на Комисията през 2015 г. - не е измислено от нас. В конкретния пример - смятаме, че ако сте честен биологичен производител и сте получили не 19, а 50 кг среден добив - уведомявате контролиращото си лице, то ви идва на проверка, взима проби, анализира ги и, ако всичко Ви е ОК - ви издава допълнение към сертификата. Тези добиви в биологичното производство са по-скоро изключение, отколкото норма. Може да са резултат на много добра година, но и на нерегламентирано хранене или машинации с конвенционален мед. Всичко това е написано в материала, но може би не сте имал време да го прочетете.

Поздрави
Е това вече ми дойде в повече...
Истинският проблем би настъпил, ако гръмне скандал сред индустрията и потребителите. Според нас, това би довело до рязко спиране на търсенето на български мед въобще. Като износител контантуваме с много от представителите на индустрията в Европа и през последната година и половина получаваме все повече и повече конкретни сигнали, че този момент е много близо.
Не съм производител,не съм Земеделец,но ми дойде до гуша да слушам,как се позовавате на всякакви "Европейски клаузи". На времето моя дядо запасваше кемера/дано знаете какво е това/слагаше известно количество финикийски средства и търгуваше където имаше "изгода"/израза е негов/. Какво бихте казали,ако от утре НИКОЙ ,ама никой не си предаде меда на Вас или ваши колеги,как бихте обяснили на вашите Европейски контрагенти,че нямате възможност да изпълните Вашите ангажименти?? Моля за адекватен отговор.
С уважение:
Калеко