А блокирането е запълването на всички килийки , така ли да разбирам. Нали имам поставени основи , да си изградят нови![]()
Да. Сваля сиропа и когато е в повече запълват всички свободни килийки. Не остав много място за снасяне и развитието се забавя. Търси се баланс спрямо силата на кошера. Трудно ще прецениж в началото, но целта е да имат приток на храна, запас и да остава място за снасяне. Когато си забелязал, че майката реди плътно пилото, но започне да го прошарва и в пропуснатите килийки има храна, много е вероятно храната да е в повече. Ще добиеш око, търпение!
Здравейте, ще си позволя да използвам темата на колегата, за да не отварям нова. Аз също бях заложил няколко "капана" тази година. Наблюдавах си ги редовно, в един от тях понякога виждах да излизат по 1-2 пчели, мислех че си "крадат" восък, клей или някой и друга останала килийка с мед. Но това продължи около две седмици и реших да влача стълбата да го проверя. Хванало се е рояче, но много много малко, изградило е на две рамки площ колкото капачка от буркан, изграденото беше със запечатано пило, доста съм го изчакал
. Нямаха дори 1 килийка нектар или прашец. Преместих го на новото му място, през ден му подавам по 250-300 мл. сироп, поставих му и магазинна рамка с мед, зад преградната дъска. Не съм го прехвърлил в кошер, понеже мисля че с толкова малко пчели ще се чувства по-добре във фибранения нуклеус (за 5 рамки ДБ, с голяма прелка и мрежа на дъното 10 см на 15 см.) Според вас това рояче с буквално 1 шепа пчели има ли шанс да доживее до пролетта? (липата премина преди 2-3 дни, очаквам да цъфне слънчогледа след 2 седмици.)
То тва даже не е рояче, ами майка с голяма свита.
Питата с мед що е зад преградната, не разбрах? Голяма прелка не им трябва, но това е лично мнение.
Дай му люпещо се пило.
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Не помня.Но за 50 дена можеш да създадеш супер семейство със силата на парцаля.За питата си прав,но това да не забравяме е рояк макар и малък.Ако има време да го подхранва и аз съм съгласен,че няма нужда от пита.Днес му писах на колегата на кратко метода на Блинов.![]()
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
В момента има 3 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 3 гост (и))