Е аз затова ги пресичам с магазин да не ми правят маточници дето тая година нещат да ги приемат отводките.
Един колега видял при мен през оградата,че пресичам.Сподели,че втория му корпус бил пълен с мед и щял да слага магазин м/у корпусите.
.Споделих му ,че няма да работят в него той невярва.
Гледа го днес през оградата сложил го отгоре по моя съвет.
Как вика Модернизатора и аз не си вервам,че това е правилния начин,но акъль давам.
![]()
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
А блокирането е запълването на всички килийки , така ли да разбирам. Нали имам поставени основи , да си изградят нови![]()
Да. Сваля сиропа и когато е в повече запълват всички свободни килийки. Не остав много място за снасяне и развитието се забавя. Търси се баланс спрямо силата на кошера. Трудно ще прецениж в началото, но целта е да имат приток на храна, запас и да остава място за снасяне. Когато си забелязал, че майката реди плътно пилото, но започне да го прошарва и в пропуснатите килийки има храна, много е вероятно храната да е в повече. Ще добиеш око, търпение!
Здравейте, ще си позволя да използвам темата на колегата, за да не отварям нова. Аз също бях заложил няколко "капана" тази година. Наблюдавах си ги редовно, в един от тях понякога виждах да излизат по 1-2 пчели, мислех че си "крадат" восък, клей или някой и друга останала килийка с мед. Но това продължи около две седмици и реших да влача стълбата да го проверя. Хванало се е рояче, но много много малко, изградило е на две рамки площ колкото капачка от буркан, изграденото беше със запечатано пило, доста съм го изчакал
. Нямаха дори 1 килийка нектар или прашец. Преместих го на новото му място, през ден му подавам по 250-300 мл. сироп, поставих му и магазинна рамка с мед, зад преградната дъска. Не съм го прехвърлил в кошер, понеже мисля че с толкова малко пчели ще се чувства по-добре във фибранения нуклеус (за 5 рамки ДБ, с голяма прелка и мрежа на дъното 10 см на 15 см.) Според вас това рояче с буквално 1 шепа пчели има ли шанс да доживее до пролетта? (липата премина преди 2-3 дни, очаквам да цъфне слънчогледа след 2 седмици.)
Не помня.Но за 50 дена можеш да създадеш супер семейство със силата на парцаля.За питата си прав,но това да не забравяме е рояк макар и малък.Ако има време да го подхранва и аз съм съгласен,че няма нужда от пита.Днес му писах на колегата на кратко метода на Блинов.![]()
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))