Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
Ангел Грънчаров опитах да го чета в началото, но разбрах, че още не съм за тази книга. Сега, на третата година, я чета с други очи. И какво чета - "новоизлюпената майка има способността да литне веднага, за разлика от новоизлюпената пчела...". А сега де - Севдат в клипа си, който съм прикачил, твърди точно обратното - че майката не лети първите дни и няма опасност да литне, докато я маркираме. На кого да вярвам?
Колегите са ти казали, така че аз само ще доуточня за яснота - тази година си остави десетина кошера да роят и ги наблюдавай редовно, като почнеш да броиш дните откакто видиш излюпена майка до излитане на рой.

И аз не съм съгласен с някои неща в книгата на Грънчаров - макар да не помня вече с кои точно (: - но и ми направи впечатление, че многократно подчертаваше, че преди всичко развитието и отглеждането на пчелни семейства са в пряка взаимозависимост от природните особености на района, в който се работи. А това нещо се знае само от хора практици - невъзможно е да се напише напълно приложим стъпка по стъпка метод, който ще сработи еднакво при всички. Тъй като съм пчеларствал в различни региони на България, то мога да заява от собствен опит и наблюдения, че дори ~50км дистанция внасят немалка разлика в начина, по който се работи. Да не говорим, че дори година с година няма еднаква - например понякога напъват да роят още пролетта, друг път цяла година въобще и не помислят за роене.

п.п. а че майка може да литне още същия ден, в който се излюпи - аз съм го установил още, като дете, когато ме беше страх да доближавам кошерите. Прочее може да те изненада, но е факт, че са ми роили и семейства, които съм ги манипулирал по начина описан от Севдат - дори и по този ->
Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
Миналата пролет послушах съвета на един колега от форума( забравих кой беше - да е жив и здрав дълги години!!)....та с кошерите, които се рояха ги разделих на две по неговата идея - в нов кошер на старото място оставих старата майка на една пита с пчелите, а стария кошер го преместих на ново място, като оставих само 1-2 най-хубави маточника. Тези семейства с новите майки се развиха перфектно, и ми дадоха мед от букета/слънчогледа, единствения недостатък е, че се търси майката, но няма как.