Колегите са ти казали, така че аз само ще доуточня за яснота - тази година си остави десетина кошера да роят и ги наблюдавай редовно, като почнеш да броиш дните откакто видиш излюпена майка до излитане на рой.
И аз не съм съгласен с някои неща в книгата на Грънчаров - макар да не помня вече с кои точно (: - но и ми направи впечатление, че многократно подчертаваше, че преди всичко развитието и отглеждането на пчелни семейства са в пряка взаимозависимост от природните особености на района, в който се работи. А това нещо се знае само от хора практици - невъзможно е да се напише напълно приложим стъпка по стъпка метод, който ще сработи еднакво при всички. Тъй като съм пчеларствал в различни региони на България, то мога да заява от собствен опит и наблюдения, че дори ~50км дистанция внасят немалка разлика в начина, по който се работи. Да не говорим, че дори година с година няма еднаква - например понякога напъват да роят още пролетта, друг път цяла година въобще и не помислят за роене.
п.п. а че майка може да литне още същия ден, в който се излюпи - аз съм го установил още, като дете, когато ме беше страх да доближавам кошерите. Прочее може да те изненада, но е факт, че са ми роили и семейства, които съм ги манипулирал по начина описан от Севдат - дори и по този ->

Цитат