На стари майки не се дава шанс да зимуват в основни семейства. Ако иззимува ще е зле в пролетно развитие, ако не е зле в пролетно ще влезе в роене въобще само дертове.
Положението в района е доста зле. Снега вече е над 15 см и това за нас вече си е доста сняг. Извън града нищо не е почистено, вече се кара с вериги. В града се въртят някакви снегорини. Вятър, обилен снеговалеж и застудява със всеки час.
Страри майки не държа, но на стара майка по добра няма да стане, колкото и шансове да и даваш. То и млада е така, ако е клапава си остава калпава. Аз понеже работя с помощни семейства и преди слънчогледа обединявам всички към основните и на тяхно място оставям 10тина майки пчелите да налетят на тях, да има някоя резервна майка ако се наложи есента, а неизползваните майки остават за зимата. Миналата година 4 иззимуваха, тази до момента всички са живи, но има много подмор на прелките. Просто пчелите са малко, работили цяла зима и са много изтощени и не вярам да избутат това застудяване.
Около Нова година,когато опитни пчелари бяха скептични към високите температури инеобичайните големи площи пило,не бях много склонен да им вярвам.Просто защото,едва ли има сърце на пчелар,което да не трепка при гледката на първо пило.Но сега разбирам,че са имали основания.
Не разбирам какъв е проблема? Тези големи площи пило до днешна дата се е завъртяло три пъти. В кошера има вече и голямо количество пчели и още по - голямо количество ново пило. Температурите са ниски, но в кошера вече са високи. Сега тук е мястото на пчеларя да следи за влага и най - вече за храна.
Базирам отговара си на така зададения въпрос. В кошерите в които беше съобщено за пило още декември какво се е получило? Колко пъти се е завъртяло? Друг е въпроса, че няма кошер един с един да са еднакви. Затова отговора ми е за такива в които има пило, а за такива в които няма, отговора ми ще е съвсем друг.
Сега,при -2градуса установих, че имат нужда от .....вода!
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))