Моите сем са слабички заради безумно сухата и гореща есен и по скоро съм притеснен за развитието от колкото за роенето.
Моите сем са слабички заради безумно сухата и гореща есен и по скоро съм притеснен за развитието от колкото за роенето.
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
Предполагам искаш да кажеш слабо семейство не отводка. Защото късните отводки със млади майки изкарват зимата без проблем. Моята гледна точка по въпроса. Всяка година оставям около 10 запасни майки в слаби семейства. Ако оцелее майката ще ми е полезна пролетта ако не нищо не губя. Половината да изкарат зимата е супер. По принцип други слаби семейства не държа това е остатъка от помощтните. Всички основни кошери са способни да изкарат зимата според мен.
П.С. Това е естествен подбор за каляване на генакоято оцелее е калена в битка
![]()
Като стана дума за естествен подбор - има един овчар в нашето село, и в двора си има един кошер - от 4-5г. не го е отварял, или по-точно не му е повдигал капака даже...всяка пролет го питам как са пчелите, и той:"А, фъркат ва, фъркат.."...няма третирания, подхранвания и т.н. и продължават да са живи, колко го молих да ми го продаде - е не ще..едни други 3 кошера изтървах преди 3г., оставени на самотек няколко години и оцеляват, само че бях много плах с преговорите, и по-нахални от мен ги купиха без пари....така че генът е голяма работа!!!
Аз в момента имам 4 такива.От две години не ги третирам с нищо.Но гледам почнаха да се повяват кафеви пръстенчета по тях.
Кой разбрал разбрал, кой не е, да пита брата..
На стари майки не се дава шанс да зимуват в основни семейства. Ако иззимува ще е зле в пролетно развитие, ако не е зле в пролетно ще влезе в роене въобще само дертове.
Положението в района е доста зле. Снега вече е над 15 см и това за нас вече си е доста сняг. Извън града нищо не е почистено, вече се кара с вериги. В града се въртят някакви снегорини. Вятър, обилен снеговалеж и застудява със всеки час.
В момента има 5 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 5 гост (и))