Цитат Първоначално публикувано от koragroup Виж публикацията
Ще кажа,защо да не кажа.
Първо, ти може и 10 тона да произведеш, ако в сертификата ти пише 1000кг значи продаваш толкова като био.
Второ, вземат ти проба и (както при конвенционалния мед), каквото ти кажат това е. Нерядко ти казват една цена, а после цената е друга, ама квотата ти пада.
Трето, като казах квота. Ти искаш да си продадеш меда на фирма Х, но тя не е сертифицирана при твоята сертифицираща фирма. Почва едно чакане, пък те там си въртят номера, пък едни заплахи тръгват тактично ,че догодина ще имаш проблем със сертификата ако продаваш на "другите"...
Четвърто, даваш меда, и "договора ти ще ти го донеса другата седмица, щото нам кво си...". Е носи го, ама се е объркал и не ти е купил 200кг по 10лв, а 400 по 5 и т.н.
Прекупвачите и те имат квоти (които са заявили пред германците)и като ги свършат почват едни фифели, а ти чакаш като кибик.

На мен лично повечето от изброеното по-горе не ми се е случвало, но знам че не "народна приказка".
Така ето, че тук опираме и до свръх производството. Както се казва всеки втори пчелар био. Ако пчеларя У отговаря на условията, спазва правилата, за сметка на което призвежда по-малко мед, също би следвало да се противи, защото едровия пазар е залят с био мед. Нали така. Ето това поголовно сертифициране преди време, как се отрази на пазара, а от там и на цените.
Като спомена квотите, сподели и лошите практики от страна на пчеларя. Ето крием нашите си мушенгии, а роптаем против правилата. Може би и правилата така са замислени и дават възможност да се правят схеми. Та с две думи: Докато има недобросъвестни пчелари, ще има и идиотски правила!