Мда. Основна черта на пчеларите. Човек пита за съвет- те коментират отговора на някой друг. Па после-що имало дразги.....
Съгласен съм колежката да напълни надставката с тесто. Аре няма да се гаврим отгоре с Голяма хранилка и всичкото това завито с найлон. Ще чакам пролетта.
Защо трябва да е найлона отгоре над хранилката?
Аз тесто никога не съм слагал,но според мен след прочетеното се слага когато е изваден медът от плодника.В тоя случай като гледам и надграждането на рамките няма да има смисъл да се слага.Тоя кошер пръщи от мед и пчели.![]()
Дано да не пропусна някого, че много постинги има вече.
Дали имат венци отдолу - в момента не знам, на 09/19 всичко беше нормално, пило на 3 пити и над него около 4-5 пръста мед ( с изкл на 2 семейства в които майките осеменяват от рамка до рамка, там я има 2-3см мед, я не). Сега обаче е мазало, където мога да видя питите - има мостове, ако взема да ги вадя сега ще се отлепят запечатките, ще потече меда .... аре не, правила съм го това упражнение, пити сега няма да вадя за нищо на света. Върху останалата част са далаците, там пък изобщо нищо не виждам отдолу.
Храна съм слагала по малко, по около 300-400гр на семейство. Още си имат от нея.
Паша не вярвам да е имало. Имаме 5-6 реда грозде, но го обрахме отдавна, около нас съседи малко, и те с по толкова грозде. Не вярвам лофанта да е бил чак такава паша, вярно трупат се на него много дори и сега, ама чак пък да пълнят пити с нектар... знам ли... за първи път имам лофант и не е кой знае колко голям, но има много цвят.
Междурамията не са ми големи, опрели са разделителите едни в други, освен това не ги притискам много да не убия майката случайно.
Много голям противник съм на материала найлон. Значи това няма да го сложа в кошера никога.
Засега смятам да не ги бутам, оставям ги така - на 8 рамки с преградна дъска всеки, с наставките и далаците. Като огладнеят сигурно ще си слязат при меда. Направила съм дупки в питите за по-лесно минаване в зимата.
Ако пък им харесва повече над рамките - да си седят там, както казах миналата зима така ми оцеляха семействата хем без далаци, сега поне това си имат.
Интересна дискусия се получи, колеги, макар че малко се нагорещиха страститено доста полезни неща сте написали.
Благодаря.
P.S. Стесняването е по съвет на едно момче тук RL, който от време на време ми преглежда кошерите. Наставките са си по мое лично решение.
Единственото, което ме притеснява в тези далаци е, че горната част е захваната за покривната табла и като я вдигна зимата да им поставя храна и ако кълбото е там и се счупи питата... аве, ужас.
В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))