Ако досега са се ройли на 7 рамка, значи си имал голям проблем. Представиси в кошера да имаш поне 15 рамки с пило преди главната паша, тепърва ще има да учиш как се работи с неройливи семейства и тяхното предимство.
Ако досега са се ройли на 7 рамка, значи си имал голям проблем. Представиси в кошера да имаш поне 15 рамки с пило преди главната паша, тепърва ще има да учиш как се работи с неройливи семейства и тяхното предимство.
Не съм съгласен с това твърдение.При мен тая година видях 15 рамки с пило и не се роиха.
Може и да греша, но от близо 20 години се опитвам, да получа семейства с не ройливи майки! Имаше години, когато не се рояха, но последните години, всичко се срина и промени. Семейства, с ген на уж неройливи се роиха. Майките си ги отглежда, всяко семйство. Убедих се, че пчелите пренасят яйца, в маточни чашки. Това става когато е жега, разполагат маточниците по ръба и отдолу на питата! През другото време, няма такова местене. Оставям пчелите да си изберат, яйцето!
Аз пък днес отидох да обединявам една слаба отводка и изненада,от 7 рамки-5 с разновъзрастово.Отказах се,потърсих празна рамка от върнатите по кошерите за подсушаване и нова беля-зор да намеря,почти всички са ги напръскали и са тежички.Не виждам смисъл да продължавам с подбудата.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))