Мнения много и най-различни по всички теми. Аз пък четох материал, който представя изследване на руския учен Каблуков, който пък отрича употребата на каквито и да е киселини в сиропа през късното лято и есента.
"Хайде да си спомним, как се премества храната в процеса на нейната употреба по хранопреработвателния тракт на пчелата и как се премества нектара в процеса на приготвянето от него на меда.
В първия случай храната, попаднала в устата на пчелата, чрез гърлото и хранопровода постъпва в медовата гушка, която посредством междинен клапан се съединява със средното черво и завършва в задния отдел на червата. То ест, ако пчелата използва храна за своето изхранване, то тя преминава в хранопреработваемия тракт целия път. В процеса на приготвяне на меда, неговия път вътре в пчелата завършва в медовата гушка, от която той се изцежда обратно и попада в килийката. Междинният клапан блокира неговото попадане в средното черво. Следователно, от гледна точка на профилактиката на нозематозата, за пчелата няма никакво значение, каква храна преработва – чиста или подкисилена, тя все едно в процеса на преработване не попада в средното черво и никак не може да повлияе на състоянието на пчелата..... Следователно с цел профилактика на болести на стомаха, подкисиляването на захарния сироп, който се използва за приготвяне на зимна храна, няма никакъв смисъл и затова няма смисъл да се препоръчва."
http://www.pchelar-probvaisambg.com/statia248_spisak.htm