Не четете подробно и внимателно. Отравянето беше далеч преди първото възникване на роево настроение на който и да е кошер в пчелина. Отравянето се е случило 10-12.04 а първите яйца в чашки видях точно месец по-късно. За този месец тровнатите кошери се възстановиха защото имаха много запечатано пило и в момента са на равно с другите но не искат да се роят. Ако роенето се предизвиква от излишно лоличество кърмачки както твърдят много автори то най-добре е да отнемаме зап. пило за да не влизат в роево а ако са влезли е редно да отнемем летящите пчели за да имитираме изрояване. Аз обаче ви споделям че ми отнеха летящите по време когато по принцип трябваше да почна да отнемам зап. пило и ефекта е доста добър. Ще ги наблюдавам до края на роевия период, а другата пролет ще направя контролиран експеримент с ранно отнемане на летящата пчела. Предполагам, че добрия резилтат идва от това, че липсата на литящи е принудила голяма част от кърмачките да станат
" летящи" и се породила пък липса на кърмачки, която пък се компенсирала със излюпване на зап. пило и сега баланса е възстановен и за това положението е спокойно.
За маркиране на майки се използват 5 цвята - син, бял, жълт, червен и зелен. Цветовете се редуват последователно. За години завършващи на 1 или 6 - бял цвят. За година 2 или 7 - жълт, за 3 или 8 - червен. За 4 или 9 - зелен. За 5 или 0 - син.
Твоите от 2015 г. ли са?
Ако е въпрос за предлагане на пазара цветовете са задължителни. Защо? Сами се досещате.След доста "изненади" вече си купувам с номерца на гръбчето и в документите им пише не само годината.
Аз не продавам и бележа моите с оранжев маркер.Добре се вижда.Един маркер е по-евтин от пет.А и не вярвам да се свърши бързо.Годините си ги записвам. Затова май бяха ония дневници,бележници и т.н.,дето уж всеки пчелар си води.Не отива много хартия и химикалка.![]()
Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!
Колко пари вървят по тези пчели, тия 8лв. не са проблем. Иначе и аз започнах само с червен, но все не оставя време да пиша и като са маркирани с определения цвят ми е по лесно. Добре че още помня и в 43те ми кошера знам какво е положението без да си записвам, ама това ще е до време.
В района на пчелина падна една слана, малко преди началото на цъфтежа на акацията. След една или две седмици, акацията цъфна. На пръв поглед, цветовете изглеждат нормални, но не отделят аромат. Пчелите ги посещават слабо. Не разбирам, какво се случва и защо?
В момента има 11 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 11 гост (и))