Радко за тая рачица е хубаво да напишеш и някоя думица.То,че мълчанието е злато,но се пак тук неможе да се уризилваваме ей така.![]()
Радко за тая рачица е хубаво да напишеш и някоя думица.То,че мълчанието е злато,но се пак тук неможе да се уризилваваме ей така.![]()
Здравейте и от мен. В петък ходих да помагам на ортака, че той има две семейства на друго място, да ги прегледаме за роево. Едното се беше зароило и маточниците се люпеха. Та набързо събрахме 6 неоплодени майки и ги разделихме по-равно. Лошото беше, че не сложихме пчели при тях. В събота ортака е направил три отводки с тях, а моите ги оставих за неделя, защото бях ангажиран с други неща. През нощта събота срещу неделя едната от моите даде фира. С другите две направих отводки неделя сутрин и привечер ги отворих да им предам запечатено пило. Едната от майките беше умряла вътре в отводката. Така, че от три остана една която е приета от новото семейство.Извъртях половин тенеке с медец да направя място за акацията, която още си е в силата.Има добър принос от нея и на тези който им извъртях магазините са ги понапълнили отново на 60-70 процента. Семействата с на Скутелатора майките са най-силни и най-кротки. Едното от тях имаше към 15тина маточника та придавах маточници с "конуси"(не знам дали това е истинското им име) на две отводки и две семейства. Като въпросното семейство имаше един излязъл маточник и ми се струва, че ще лови гората. От силните семейства 5 са в роево, две миналогодишни отводки без магазини и три основни семейства. Отнех им запечатено пило, поставих основи за градеж, махнах маточниците другата събота и неделя ще съм и двата дена при тях. Изкарах 12 часа на пчелина и пак не ми стигнаха.20170512_202339.jpg
Тез М неоплодени ли са? Маркирани? Аз не маркирам, но по това което съм чел от спецовете тук, маркира се след брачния ритуал...
Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени
Неоплодени са и ги маркирах после да не се пуля да ги търся. Възможно е това да е грешно решение от моя страна. Занимавам се с пчели от 3г. и се улавям, че не взимам най-правилните решения кагато е минало време. Още някоя година и ще направя гърди.
За маркиране на майки се използват 5 цвята - син, бял, жълт, червен и зелен. Цветовете се редуват последователно. За години завършващи на 1 или 6 - бял цвят. За година 2 или 7 - жълт, за 3 или 8 - червен. За 4 или 9 - зелен. За 5 или 0 - син.
Твоите от 2015 г. ли са?
Вчера успях да препипам всички кошери, под 30% са в роево, остана ми само 1 свободен сандък и 4 корпуса, всичко друго е заредено с отводки. Охлабих ги добре и се надявам повече да не мислят за глупости а да натискат ма медПо принцип от всеки кошер извадих по 1 отводка. 4 майки 2016г. ги отбелязах за сменяне и 7 имам от 2015г., останалите са от 2016г. и оставям на пчелите да преценят дали ще ги сменят защото на мен ми харесват. В магазините мед няма, но в корпусите вече имат като за тях и няма да се наложи да се купува захар, имало е един ръкав с акация незасегнат от градушката и това е причината за спирането на роевото на голяма част от семействата. Не е много но по добре от нищо. Претопих строителните рамки и дадох една кофа ларви на кокошките - ПИР
Общо взето по отхвърлих работа защото по едно време бях затънал до ушите.
В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))