Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 6768

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
    Май ще откриваш топлата вода.
    Не четете подробно и внимателно. Отравянето беше далеч преди първото възникване на роево настроение на който и да е кошер в пчелина. Отравянето се е случило 10-12.04 а първите яйца в чашки видях точно месец по-късно. За този месец тровнатите кошери се възстановиха защото имаха много запечатано пило и в момента са на равно с другите но не искат да се роят. Ако роенето се предизвиква от излишно лоличество кърмачки както твърдят много автори то най-добре е да отнемаме зап. пило за да не влизат в роево а ако са влезли е редно да отнемем летящите пчели за да имитираме изрояване. Аз обаче ви споделям че ми отнеха летящите по време когато по принцип трябваше да почна да отнемам зап. пило и ефекта е доста добър. Ще ги наблюдавам до края на роевия период, а другата пролет ще направя контролиран експеримент с ранно отнемане на летящата пчела. Предполагам, че добрия резилтат идва от това, че липсата на литящи е принудила голяма част от кърмачките да станат
    " летящи" и се породила пък липса на кърмачки, която пък се компенсирала със излюпване на зап. пило и сега баланса е възстановен и за това положението е спокойно.

VIP Автор
    Регистриран
    24.10.2014
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Не четете подробно и внимателно. Отравянето беше далеч преди първото възникване на роево настроение на който и да е кошер в пчелина. Отравянето се е случило 10-12.04 а първите яйца в чашки видях точно месец по-късно. За този месец тровнатите кошери се възстановиха защото имаха много запечатано пило и в момента са на равно с другите но не искат да се роят. Ако роенето се предизвиква от излишно лоличество кърмачки както твърдят много автори то най-добре е да отнемаме зап. пило за да не влизат в роево а ако са влезли е редно да отнемем летящите пчели за да имитираме изрояване. Аз обаче ви споделям че ми отнеха летящите по време когато по принцип трябваше да почна да отнемам зап. пило и ефекта е доста добър. Ще ги наблюдавам до края на роевия период, а другата пролет ще направя контролиран експеримент с ранно отнемане на летящата пчела. Предполагам, че добрия резилтат идва от това, че липсата на литящи е принудила голяма част от кърмачките да станат
    " летящи" и се породила пък липса на кърмачки, която пък се компенсирала със излюпване на зап. пило и сега баланса е възстановен и за това положението е спокойно.
    Така де, така. Този номер го правят и новобранците, камо ли стари кучета. Действай, няма какво да експериментираш. Иначе някои много точно четем.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Е явно аз съм го пропуснал.

Наблюдател
    Регистриран
    04.12.2014
    Пчеларски район
    Русенски
    За маркиране на майки се използват 5 цвята - син, бял, жълт, червен и зелен. Цветовете се редуват последователно. За години завършващи на 1 или 6 - бял цвят. За година 2 или 7 - жълт, за 3 или 8 - червен. За 4 или 9 - зелен. За 5 или 0 - син.
    Твоите от 2015 г. ли са?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от plamen22 Виж публикацията
    За маркиране на майки се използват 5 цвята - син, бял, жълт, червен и зелен. Цветовете се редуват последователно. За години завършващи на 1 или 6 - бял цвят. За година 2 или 7 - жълт, за 3 или 8 - червен. За 4 или 9 - зелен. За 5 или 0 - син.
    Твоите от 2015 г. ли са?
    Някой хора ги маркират с цвят удобен за тях да ги виждат по лесно. Аз лично си спазвам цвета за годината защото така знам коя майка коя година е.

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Ако е въпрос за предлагане на пазара цветовете са задължителни. Защо? Сами се досещате.След доста "изненади" вече си купувам с номерца на гръбчето и в документите им пише не само годината.
    Аз не продавам и бележа моите с оранжев маркер.Добре се вижда.Един маркер е по-евтин от пет.А и не вярвам да се свърши бързо.Годините си ги записвам. Затова май бяха ония дневници,бележници и т.н.,дето уж всеки пчелар си води.Не отива много хартия и химикалка.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от зуница Виж публикацията
    Ако е въпрос за предлагане на пазара цветовете са задължителни. Защо? Сами се досещате.След доста "изненади" вече си купувам с номерца на гръбчето и в документите им пише не само годината.
    Аз не продавам и бележа моите с оранжев маркер.Добре се вижда.Един маркер е по-евтин от пет.А и не вярвам да се свърши бързо.Годините си ги записвам. Затова май бяха ония дневници,бележници и т.н.,дето уж всеки пчелар си води.Не отива много хартия и химикалка.
    Колко пари вървят по тези пчели, тия 8лв. не са проблем. Иначе и аз започнах само с червен, но все не оставя време да пиша и като са маркирани с определения цвят ми е по лесно. Добре че още помня и в 43те ми кошера знам какво е положението без да си записвам, ама това ще е до време.

Почетен Автор
    Регистриран
    29.09.2010
    В района на пчелина падна една слана, малко преди началото на цъфтежа на акацията. След една или две седмици, акацията цъфна. На пръв поглед, цветовете изглеждат нормални, но не отделят аромат. Пчелите ги посещават слабо. Не разбирам, какво се случва и защо?

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Как е , температурата и въздушната влажност ?
    Защото , без тях няма нектар .

VIP Автор
    Регистриран
    29.09.2011
    Пчеларски район
    Витоша над 1000м.
    Цитат Първоначално публикувано от valaz Виж публикацията
    В района на пчелина падна една слана, малко преди началото на цъфтежа на акацията. След една или две седмици, акацията цъфна. На пръв поглед, цветовете изглеждат нормални, но не отделят аромат. Пчелите ги посещават слабо. Не разбирам, какво се случва и защо?
    Хапни няколко цветчета.Ако не са сладки и пчелите няма да ги посетят.Няма нектар в тях.Ако условията за нектароотделяне са на лице.Не е горещо и сухо да го изпари.Не е студено да спре отделянето.Остава сланата да е повредила в зародиш цветовете.Физиологически да не могат да отделят нектар.
    Не казвай " Хоп! " , преди да си скочил!

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 8 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 8 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •