Първоначално публикувано от
Mateev
Имам една идея, която мога да я предложа на TSC1, защото аз в момента нямам време да я реализирам. Става въпрос за някакъв датчик, който директно да измерва центробежната сила по периферията на въртящия се барабан. Този датчик изпраща информация на някакъв модул, който директно включва или изключва захранването на мотора на центрофугата. Така отпадат всякакви проблеми с диаметъра на коша на центрофугата или с оборотите, които развива двигателя. Датчика просто мери силата, и когато тя достигне до някакви ниво, изключва мотора. Оборотите бавно започват да намаляват и датчика отново включва мотора. Оборотите нарастват и датчика го изключва и т.н. Получава се един бавен ШИМ, коефициента на запълване на който автоматично отчита всички хардуерни особенноси на центрофугата - мотори, редуктори, диаметър на коша и т.н.
До момента са ми хрумнали 2 варианта за реализация на идеята:
ВАРИАНТ 1. Акцелерометричен датчик, едночипов контролер на батерии и микропредавател, изпращащ на външния модул стойноста на текущата центробежна сила. Външния модул приема тази стойност, сравнява я с някакъв настройваем праг с тригер на Шмид и посредством реле пуска или спира захранването на мотора на центрофугата. Самият датчик е оформен в малка PVC кутийка с литиева батерия, като теглото му е само няколко грама, а размерите са по-малки от размерите на 1 запалка. Монтира се близо до периферията на кошницата.
ВАРИАНТ 2. Датчика на кошницата е механичен и пасивен. Представлява някаква метална пластинка, която се дърпа от натегната пружина. Центробежната сила натиска пластинката и я премества с няколко милиметра по посока към стената на центрофугата, на която стена е монтиран стандартен индуктивен датчик. Датчика управлява реле, което пуска или спира мотора на центрофугата. Регулировката на центробежната сила, при която мотора трябва да се изключи, се извършва посредством болтче, с което се натяга или охлабва пружината на тази пластинка.
Предлагам тези идеи на TSC1, и ако той произведе някакво устройство, аз ще съм първия човек, който ще си го купи.