Цитат Първоначално публикувано от Бърз Виж публикацията
Аз не "разцепих", а разбомбих тях - 4-е семейства на 3 нови, всички други на 2.
Аз разцепих всичко на 2 Август месец , имам майка която пронесе на 1 Септември ( една част ги правих с оплодени майки , друга с мои ) . Работя с ДБ10 , при първи признаци на сериозен студ съм сложил питки , преди това обилно съм подхранвал със захарен сироп ( при максимум 2 месеца зима който иска да ползва инверт ( не е луд който и т.н. ... )) . Към момента имам 0 смъртност . Нямам семейство зазимено на повече от 7 рамки . Имайте предвид , г-н Бърз , че България ( като климат ) дори не е близо до Русия - и в този смисъл , припомнете си че повечето български автори , непрекъснато , припомнят че майката почва да снася рано при честа и голяма разлика между дневни и нощни температури . Сега , аз съм си момче от Варна ( ако и да ме закара живота на румънската граница ) и според мен , трябва да имат варненските колеги поне 2 рамки ДБ пило ( +/- 1 рамка в зависимост карника / италианка / местна ) . И в този смисъл пак казвам - обилно хранене и не трябва да се разчита , че една отводка , ще издържи на собствени запаси ( без значение какво смятаме ние като пчелари ) . Имайте предвид че една отводка не е пълноценно семейство , и това което знаем за зимуването на пчелното семейство , не се отнася за отводка .
И пак да кажа за ЛР и ДБ ( просто моето мнение , нямам намерение да коментирам коя система е по-добра ) - по-високата ДБ рамка позволява едновременно отглеждане на пило и складиране на мед и по-добра реакция при рязко застудяване , по-ниската ЛР рамка обратно - това сериозно намалява възможността на ЛР семейството ( главно при наличие на късно пило ) да реагира на застудявания . При ЛР отводка която не изпълва цял корпус ( без питка или какво да е допълнително подхранване ) при тази зима ( близо 40 дни без облитане ( бъкфастите се облитаха на 8 градуса )) смъртта е гарантирана без съответна реакция . Това си е лично мое мнение разбира се .