Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 4956

Разгънат преглед

VIP Автор
    Регистриран
    04.02.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Отдавна спрях да се впрягам и тука във форума, а още по отдавна и в живота. Ама айде да се "изходя по въпроса" и аз.
    По ситуацията с цената на меда могат да се кажат безброй поговорки...
    "Каквото човек сам може да си направи и Господ не може да направи",
    "На чужд гръб и 100 тояги са малко",
    "Проблемът на давещите се е в ръцете на давещите се",
    "Гладен на сит не вярва" и наистина безброй още, но според мен най-важната е:
    "НА ВЪЛКЪТ МУ Е ДЕБЕЛ ВРАТА, ЗАЩОТО САМ СИ ВЪРШИ РАБОТАТА"!

Не може да очакваме прекупвачи да отстояват цена на нашата продукция. Или поне не в наш интерес. Трябва сами да направим това.
    Аз не знам, дали някой е питал тези прекупвачи един основен въпрос: Какво им продаваме ние? Украински мед на БГ цени? Защо тогава сравняват цената на БГ мед с тази на украински? Китайския не е ли още по евтин, що не внасят от там и хептен да свалят цената?

Та накратко. Ако искам цена на меда, първото което ще направя е да заобиколя прекупвачите. Те са паразити, които виреят на наш гръб. Как? Като се кооперирам с хора от моя район, такива на които вярвам. Ще ги събера, ще обясня идеята, ще наемем човек, който да търси купувачи и движи "нещата". Важното е да предложим качество и да създадем ИМЕ. Без инверти, без антибиотици, амитрази, захари, води... България всеки втори пчелар е "био" или в преход (поне). "Биото" е в кавички щото ние си знаем, ама ако няма мушенгии ни е 100% био въпреки слънчогледите и т.н.
    Сега "за пореден път" започват т.нар. МИГ-ове. Ако си пръв, а в повечето общини няма начин да не си, имаш предимство при одобрението на проектите. Ами напишете един проект, вземете едни пари, ако нямате собствени да инвестирате, и направете едни "преливен цех" както би го нарекъл Искрен. И това е. Произвеждаш преработваш, продаваш, а ако искаш можеш и да разфасоваш на дребно с "бранд", па после може и така да го изнасяш... Никой от пчеларите не се занимава с това, а всеки плаща на тези които го правят вместо тях. НО без "тези" да генерират ПЕЧАЛБА, а да си вземат само мотивиращите заплати и бонуси. Общото събрание контролира и дава съвети и идеи.
    Златни правила - "ако се лъжем, рано или късно ще се хванем" и взаимния контрол не е таен а явен и задължителен. Ако някой сгази лука е веднъж и за винаги.
    Звучи утопично, но съм убеден, че това е начина.

КООПЕРИРАНЕТО Е ИСТИНАТА!

п.с. И преди съм казвал - има едно правило - 80/20 или иначе казано 80% от меда в България се произвежда от 20% от пчеларите. Ако те се обединят, те ще диктуват цените и правилата в бранша.
    Този пост е редактиран от koragroup; 08.02.2017 в 21:15. Причина: правопис
    Георги Корчев се казвам
    България е малка държава и затова винаги има идиоти наблизо!
    "Разликата в потенциалите поражда напрежение" ... или как физиката обяснява факта, че не се разбирам с прости хора

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 4 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 4 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •