И така да е, това не дава отговор на основния въпрос: Защо разрушихме до нула всичко построено? Защо беше тая глупост с разграбването на имуществото на ТКЗС? Или идиотщината с "връщане на земята в реални граници"? По селата още има разправии коя земя на кого е била и сега чия е. Спомням си следния случай.
Имам земя в Добруджа. Когато започнаха да се създават кооперациите, я бях оставил на майка ми (Бог да я прости) да се разправя с нея и да си добавя по някой лев към мизерната пенсия. След две години обаче усетих, че арендатора ги лъже с рентата и договорите. Стопанисваше един парцел от 200дк където ние имахме около 60дк. Реших да го накажа, като изкупя целия парцел и тогава аз да преговарям с него от други позиции. Съседната до моята нива беше 20дк. Оказаха се 7 собственици. С шест се договорихме, като им предложих с 30% по-висока цена от пазарната тогава. Седмия се запъна като костилка на дупе и даже и за двойна цена не се съгласи. А земята не беше делена реално, всички притежаваха идеални части и сделката пропадна. Проучих и съседните ниви и там ситуацията се оказа още по-трагична. Теглих една благословия и се отказах от операцията. А на оня юнак арендатора му обясних, че ако не подпишем нов договор ще оставя нивата да пустее по средата на парцела и той клекна.
Ако не бяхме гонили германците и не бяха тия жертви, сега щяхме да сме наполовина като територия. Чърчил е бил наточил секирата и само това ни е бил коза България да остане в старите си граници.
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F...E%D1%80_(1947)