Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 75 от 82 ПърваПърва ... 25657374757677 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 741 до 750 от общо 817
    VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Пролетта като видя че изпълнят до край горният корпус 1ва ротация защото майката много трудно ще слезе да работи на студения празен корпус, целта е майката да заработи и на 2та корпуса и за по бързо пролетно развитие. След това започвам работа изцяло на 2ри корпус като подменям стари рамки и слагам строителна. След това която майката е добра започва да работи и на 2та корпуса ако не, остава да работи само на 2рия и пълни магазините на горе. 2ра ротация средата на август като слагам меда в 1вия корпус а пилото в 2рия, така пчелите имат възможност сами да подредят гнездото си за зимата както им харесва, също така самото пренасяне на меда стимулира майката и увеличава пилото с около 1 рамка. Така с 2 думи работя аз. Ротациите не ги правя с цели корпуси а пита по пита защото работя сам а съм патил с кръста и се пазя. Става сравнително бързо.
    Втората ротация която правиш ми е малко странна. Къде ти е пилото преди ротацията? Къде ти отива първия корпус, в него е прашеца? Меда който слагаш най-долу от къде го взимаш и колко е?

При мен пилото по това време си е на втори корпус, а първи е задръстен с прашец и има две или три пити изцяло с запечатани.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Пашата при мен не е добра, слаба акация, рапица през година на 2,5км. липа и кориандър няма, следва слаба ливада и единствената добра паша е слънчогледа (ако не е от специалните сортове).
    Още преди да сложа магазините съм направил ротацията, като изпълнят 2ри корпус, правя ротация след това като изпълнят бившият 1ви, вече 2ри слагам магазините и приключвам ротациите. След свалянето на магазините правя есенната ротация. Колко пчели и пило имам е много относително всичко зависи от майката но таи година имаше майки работещи на 14 рамки (и изпаднаха в роево защото не им отнех пило).
    А дали щяха да се роят ако беше сложил бившия първи(сегашен втори) пак най отдолу (първи) после нов корпус с основи и на трето място бившия втори? Майката ти остава най отдолу

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    А дали щяха да се роят ако беше сложил бившия първи(сегашен втори) пак най отдолу (първи) после нов корпус с основи и на трето място бившия втори? Майката ти остава най отдолу
    Точно това е класическата технология.
    Има много ОБАЧЕ. Примерно ако гониш акация и действаш класически шанса да я изтървеш е огромен. Качва се на втори и снася като луда, те носят смесва се мед и пило и мазало. Втори вариант е таз годишната лудория със дъжда и студа през май. Ако действаш класически разделяш пилото с цял корпус и ......
    Всичко зависи от много фактори. ЛР-ра дава свобода на някои действия, но с него се работи трудно и няма начин да кажеш "тове е правилната технология и да действаш все така.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Точно това е класическата технология.
    Има много ОБАЧЕ. Примерно ако гониш акация и действаш класически шанса да я изтървеш е огромен. Качва се на втори и снася като луда, те носят смесва се мед и пило и мазало. Втори вариант е таз годишната лудория със дъжда и студа през май. Ако действаш класически разделяш пилото с цял корпус и ......
    Всичко зависи от много фактори. ЛР-ра дава свобода на някои действия, но с него се работи трудно и няма начин да кажеш "тове е правилната технология и да действаш все така.
    Винаги времето е определящо за всичко, но какво ти пречи това да го направиш 20 дена преди акацията(третия корпус) ако пък времето се прецака направи по две отводки от кошер. Нищо не ти пречи освен материалната база и преградите, който сам си поставяш.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Зад клавиатурата е лесно, на практика не е така.
    Не може да правиш ротации и да разделяш пилото с цял корпус ако семейството не е готово. Прецакването на времето също е .... Прогнозата е за три дни лошо и после се оправя. Тръгнал си за акация не за отводки преценяваш че три дни не са опасни. Оказва се че трите дни стават десетки почваш отводките разбира се. ,

Питаш и ти се отговаря, а след това заставаш в една такава позиция която ми е леко неприятна. "Преградите които сам си поставяш" и т.н. Нямам нищо против да разсъждаваме над нещата, но ако заставаш в поучаваща позиция ми е неприятно и ще се оттегля.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Втората ротация която правиш ми е малко странна. Къде ти е пилото преди ротацията? Къде ти отива първия корпус, в него е прашеца? Меда който слагаш най-долу от къде го взимаш и колко е?

При мен пилото по това време си е на втори корпус, а първи е задръстен с прашец и има две или три пити изцяло с запечатани.
    Прашеца си остава на 1ви от южната страна около 3 рамки след това 4-5 пити с мед изцяло запечатани и едно празно място от северната страна да не хваща мухал, всичко останало е на 2ри корпус, като пилото е в средата. При мен по това време всичко е различно на едни пилото е в 1вия на други във 2рия на 3ти и в двата. Може и да е странна но аз съм много доволен от тази ротация.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Това няма как да го направя защото работя с 2 корпуса. Пробвал съм го с празен магазин между корпусите но не ми хареса ефекта.
    Казвам ви как аз работя, не казвам че това е правилно, че това е най доброто и.т.н.
    В моя район и според мен това върши работа а и вече 2ра година имам най високи добиви от пчелините в мото село.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Прашеца си остава на 1ви от южната страна около 3 рамки след това 4-5 пити с мед изцяло запечатани и едно празно място от северната страна да не хваща мухал, всичко останало е на 2ри корпус, като пилото е в средата. При мен по това време всичко е различно на едни пилото е в 1вия на други във 2рия на 3ти и в двата. Може и да е странна но аз съм много доволен от тази ротация.
    Тоест това не е ротация, а е преподереждане.
    Ще споделиш ли след това преподреждане какво е положението в края на септември? Всички еднакво ли действат след преподреждането? Какво е положението в първи корпус към 30,09 и респективно във втори? Колко дебели венци ти правят за зимуване? Къде ти е последното пило? Каквото още се сетиш.
    Благодаря.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Зад клавиатурата е лесно, на практика не е така.
    Не може да правиш ротации и да разделяш пилото с цял корпус ако семейството не е готово. Прецакването на времето също е .... Прогнозата е за три дни лошо и после се оправя. Тръгнал си за акация не за отводки преценяваш че три дни не са опасни. Оказва се че трите дни стават десетки почваш отводките разбира се. ,

Питаш и ти се отговаря, а след това заставаш в една такава позиция която ми е леко неприятна. "Преградите които сам си поставяш" и т.н. Нямам нищо против да разсъждаваме над нещата, но ако заставаш в поучаваща позиция ми е неприятно и ще се оттегля.
    Извинявам се, но не съм искал да те обидя. Мисълта ми е, ако ти е слабо семейството за такава ротация, какво да направиш за да стане достатъчно силно за нея. А времето си е време, не можеш да вярваш само на синоптиците.

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Ако е слабо семейството няма как да сложим трети корпус по средата. На трета позиция не е толкова страшно, но по средата не става особено ако времето е студено. Има и още еди недостатък. Акациевата паша е кратка и нямат време да натиснат майката и не става. Ако си имал и рапица става и една друга работа. Семейството отслабва като пчели, а има адски много пило. Не можеш да разширяваш с цял корпус заради малкото пчели, а като се поизлюпи малко пило и почва онова дето няма спиране. Има си начини да се излезе от всяка ситуация и ако вкараме пак мисълта за "преградите" да трябва да не си ги поставяш обаче трябва и да си много работлив и мислещ.

Страница 75 от 82 ПърваПърва ... 25657374757677 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •