Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 74 от 82 ПърваПърва ... 24647273747576 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 731 до 740 от общо 817
    Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Истината на ЛР е в ротациите, и в поставянето на строителния корпус м-у двата корпуса, след ротиране.....дотук с безплатнитеуроци!...то не е кат при дадан-блата, да донаждаш с по една рамка отстрани, за да разшириш гнездото - трябва да се мисли мащабно!!

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    Аз съм решил мойте да ги скъсам от ротации - направо ще им се завие свят!!....или ще носят по 60-70кг мед на сезон, като всеки средно нормален МК кошер, или да хващат баира!

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    при 4 главни паши - по около един медови ЛР корпус - не виждам никакъв проблем да се извади 60кг от средно силно ЛР семейство!

Почетен Автор
    Регистриран
    27.05.2014
    Пчеларски район
    русе
    100 кила вадим от най-силните сем-ва, за да не изкривяваме все пак статистиката, написах средно 60-70кг......но това са добиви от ЛР кошери - да не се бъркаме съвсем случайно с Дадан-блат - все пак не е коректно да сравняваме двете системи по добиви на мед - наистина, не е спортсменскси според мен!

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от Илиев Виж публикацията
    Аз съм решил мойте да ги скъсам от ротации - направо ще им се завие свят!!....или ще носят по 60-70кг мед на сезон, като всеки средно нормален МК кошер, или да хващат баира!
    Като и разбиваш семейството на 20 дена, после чакай да ти съберат мед. Това което го пише по книгите сигурно се говори за местности с обилна паша, където и да искаш няма как ги объркаш. Моята логика е следната правиш ротации няма мед, не правиш ротации вадиш мед
    Правя само пролетна ротация да заработят и на 2та корпуса и есенна за зазимяване, от там на татъка не им преча да работят.

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    2015 първата ротация ми беше горния корпус на 180' , но кой знай какъв келепир не видях... Затова 2016 пак се завърнах към ротация март/април да заработят в двата корпуса и от там на татък чак на есен се въртят... Никога не съм цепил двата корпуса с празен, чудил съм се какво би се случило, и дали биха изпозлвали рапицата за направата на пчели, вместо на мед...

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Като и разбиваш семейството на 20 дена, после чакай да ти съберат мед. Това което го пише по книгите сигурно се говори за местности с обилна паша, където и да искаш няма как ги объркаш. Моята логика е следната правиш ротации няма мед, не правиш ротации вадиш мед
    Правя само пролетна ротация да заработят и на 2та корпуса и есенна за зазимяване, от там на татъка не им преча да работят.
    А защо правите ротаций? Какво очаквате от тях? По кое време ги правите? Какво се опитвате да достигнете с тях?

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    А защо правите ротаций? Какво очаквате от тях? По кое време ги правите? Какво се опитвате да достигнете с тях?
    Пролетта като видя че изпълнят до край горният корпус 1ва ротация защото майката много трудно ще слезе да работи на студения празен корпус, целта е майката да заработи и на 2та корпуса и за по бързо пролетно развитие. След това започвам работа изцяло на 2ри корпус като подменям стари рамки и слагам строителна. След това която майката е добра започва да работи и на 2та корпуса ако не, остава да работи само на 2рия и пълни магазините на горе. 2ра ротация средата на август като слагам меда в 1вия корпус а пилото в 2рия, така пчелите имат възможност сами да подредят гнездото си за зимата както им харесва, също така самото пренасяне на меда стимулира майката и увеличава пилото с около 1 рамка. Така с 2 думи работя аз. Ротациите не ги правя с цели корпуси а пита по пита защото работя сам а съм патил с кръста и се пазя. Става сравнително бързо.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Цитат Първоначално публикувано от Nik_m Виж публикацията
    Пролетта като видя че изпълнят до край горният корпус 1ва ротация защото майката много трудно ще слезе да работи на студения празен корпус, целта е майката да заработи и на 2та корпуса и за по бързо пролетно развитие. След това започвам работа изцяло на 2ри корпус като подменям стари рамки и слагам строителна. След това която майката е добра започва да работи и на 2та корпуса ако не, остава да работи само на 2рия и пълни магазините на горе. 2ра ротация средата на август като слагам меда в 1вия корпус а пилото в 2рия, така пчелите имат възможност сами да подредят гнездото си за зимата както им харесва, също така самото пренасяне на меда стимулира майката и увеличава пилото с около 1 рамка. Така с 2 думи работя аз. Ротациите не ги правя с цели корпуси а пита по пита защото работя сам а съм патил с кръста и се пазя. Става сравнително бързо.
    Доколкото разбирам, майката докато ти осеменява втория корпус, рапицата е прицъфтяла и чакаш на кориандъра, така ли е? След като майката е осеминила и втория корпус, колко рамки със пило имаш общо? И най важното, общо колко кг. пчели имаш в двата корпуса преди главната ти паша? Ще бъде благодарен ако споделиш колко и каква паша имаш.

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от tarty Виж публикацията
    Доколкото разбирам, майката докато ти осеменява втория корпус, рапицата е прицъфтяла и чакаш на кориандъра, така ли е? След като майката е осеминила и втория корпус, колко рамки със пило имаш общо? И най важното, общо колко кг. пчели имаш в двата корпуса преди главната ти паша? Ще бъде благодарен ако споделиш колко и каква паша имаш.
    Пашата при мен не е добра, слаба акация, рапица през година на 2,5км. липа и кориандър няма, следва слаба ливада и единствената добра паша е слънчогледа (ако не е от специалните сортове).
    Още преди да сложа магазините съм направил ротацията, като изпълнят 2ри корпус, правя ротация след това като изпълнят бившият 1ви, вече 2ри слагам магазините и приключвам ротациите. След свалянето на магазините правя есенната ротация. Колко пчели и пило имам е много относително всичко зависи от майката но таи година имаше майки работещи на 14 рамки (и изпаднаха в роево защото не им отнех пило).

Страница 74 от 82 ПърваПърва ... 24647273747576 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •