Почитаме ний!
Де да имах такъв братовчед, който постоянно да ми е в услуга. Пак казвам, тъй като нямам време, се налага да си ги купувам, но не от Ванчето, а от човек, който ще ми ги направи читави, без да се пазаря за парите. Преди време и аз съм си ги правил, че и машина си купих петоперационна и не само, а сега всичко това ми пречи на останалия инвентар и понякога, за да ми замирише на борова смола, си чеша кефа. Това обаче е лукс, заради недостига на време. Анадън му!
Хахаха аз по принцип си слагам 100 лв надник за пчеларството, а ти колко ще си сложиш е твоя работа. Това е цена която ми е дадена от дърводелец, който не познавам и е без фактура, за количество ги кара до вратата ти. Транспорта ти е без пари. Но аз съм тъп и затова си купувам пласмасовите на двойна цена и със фактура, какво да се прави различен мироглед.
Винаги този който е в Родопите или другите планини ако си прави сам кошерите ще му излязат много по евтино от твойте, защото дървената мафия работи и то на големи обороти, но как да се сетиш сам за това. Галин и ти живеете на друго място и искаш, не искаш материала ще го купувате много по скъпо.
п.п- печеля достатъчно от пчелите да си позволя по скъпи кошери
За качеството, това нещо е 20 кинта. На няколко месеца е.Снимка0408.jpg
Това дъно е сгрешено още от проекта му. Абсолютно ясно е че това ще се случи защото няма възможност да се обере раздуването на летвите по дъното. Ако и не са боядисани от долу разцепването дори е закъсняло.
По темата. На мнение съм че всеки трябва да си е профисионалист в работата си и да не се занимава с други дейности а да ги остава на профисионалистите в тях. Тоест ние да си гледаме пчелните продукти, изкупвачите - търговията, дърводелците- кошери сандъци и т.н. То хубаво ми се иска ама не се получава. За това и вчера обикалях цял ден по дърводелските машини. Все пак най-добре е да не се мъчим да си правим цели кошери сами. Спорейки за цената искам да ви питам, някой с нормално закупен материал може ли да докара няколко хиляди рамки с ушерител на цена 0,50 лв.? Не се мъчете да го смятате. Излизат над 0,40 лв. Е заслужава ли си, ако не разполагате със супер машини които са настроени че и произведени точно за тази дейност?
Ми, къде си блял, та не си видял, какво е качеството на изделието. Очевадно е, че материала на рамката, боядисана в зелено, не е подготвен подобаващо, защото е калпав.
Пуста му и икономия - майка на мизерията, а после се жалваме как ни били прекарали. За останалите недостатъци Рости е споменал.
Тамън фанах на модератора мнението за цитат и блокашслед рефреша, А две страници по малко
.
Исках да споделя едно наблюдение за разширението на дъските.
Имам кошери с които си купих първите пчели може би са на повече от 40 години, дебелина 45 мм. летвите на по 8 см.. Боядисвал съм ги 4-ри пъти като последния път вапцах единия с блажна боя да напълня фугите на дъските, че всички са отворени по 1 до 2 мм., но след 2 месеца пак се пропука боята по фугата. Та в тоя ред на мисли ще оставя някой кошер не залепен за проба, само по ъглите мисля да закова ламаринка да не влиза директно вода в снадките.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))