Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 177

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Забравих да ви кажа - решен е и проблема с облитанията на пчелите през зимата и с осигуряването ин на достъп до природата, ако случайно пожелаят да го търсят.

Решението е PVC тръбичка с дължина 20-30 сантиметра, която осигурява достъп на пчелите извън помещението с контролирана температура и влажност. Пробвано е - работи безпогрешно. Пчелите са спокойни, че имат достъп навън, и в същото време не свиват зимно кълбо, защото вътре в помещението е топло. Топли са и стените на кошера. На практика вътре в него пчелите си работат така, все едно че е лято.
    На тая тръбичка бих сложил един брояч с два фотодатчика за броене на излезлите и върналите се пчели. Така ще разбереш има ли загуби и колко.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    На тая тръбичка бих сложил един брояч с два фотодатчика за броене на излезлите и върналите се пчели. Така ще разбереш има ли загуби и колко.
    Със сигурност върналите ще са по-малко, но това е естествен процес.

Ще ви кажа какво наблюдаваме и без да сме слагали брояч. Въпречки че на всеки 2 седмици добавяме нови пчели, умрелите стари никъде не можем да ги намерим. Няма ги на дъното на кошера, няма ги и под прелката с външния отвор. Това, че ги няма вътре, ме навежда на мисълта, че живите пчели ги извличат навън през тръбичката. А това, че ги няма навън, се дължи може би на вятъра или на някое животно или птичка, която ги изяжда.

Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Със сигурност върналите ще са по-малко, но това е естествен процес.

Ще ви кажа какво наблюдаваме и без да сме слагали брояч. Въпречки че на всеки 2 седмици добавяме нови пчели, умрелите стари никъде не можем да ги намерим. Няма ги на дъното на кошера, няма ги и под прелката с външния отвор. Това, че ги няма вътре, ме навежда на мисълта, че живите пчели ги извличат навън през тръбичката. А това, че ги няма навън, се дължи може би на вятъра или на някое животно или птичка, която ги изяжда.
    Имам опит с цели семейства на отопление навън, но не съм измервал загубите на летящи пчели.Някъде прочетох, че от подобни експерименти има загуби на летящи пчели в търсенето на прашец заради пилото.От друга страна употребата единствено на заместители на прашеца може да се ползват за 1-2 поколения пчели, след това настъпват усложнения.Склонен съм да вярвам в това, защото никакъв продукт не доближава пергата, а тя е много повече от протеини и въглехидрати.Според мен експеримента задължително трябва да се направи с прашец.Ако се намери такъв, който е при добиването си е бил затворен в мед е оптималния вариянт.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Saras Виж публикацията
    Имам опит с цели семейства на отопление навън, но не съм измервал загубите на летящи пчели.Някъде прочетох, че от подобни експерименти има загуби на летящи пчели в търсенето на прашец заради пилото.От друга страна употребата единствено на заместители на прашеца може да се ползват за 1-2 поколения пчели, след това настъпват усложнения.Склонен съм да вярвам в това, защото никакъв продукт не доближава пергата, а тя е много повече от протеини и въглехидрати.Според мен експеримента задължително трябва да се направи с прашец.Ако се намери такъв, който е при добиването си е бил затворен в мед е оптималния вариянт.
    Винаги съм се чудел защо пчеларите избягват да ползват прашеца като естествена храна на пчелите, а ползват разни заместители с изкуствен произход. По-евтино ли излиза?
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Автор
    Регистриран
    27.04.2013
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Винаги съм се чудел защо пчеларите избягват да ползват прашеца като естествена храна на пчелите, а ползват разни заместители с изкуствен произход. По-евтино ли излиза?
    Един кг прашец може да го продаде за 30-40лв, а една питка заместител(сухо мляко,мая,извара) да я произведе за 3-4 лв.От друга страна не са много пчеларите, които събират прашец.

Наблюдател
    Регистриран
    02.10.2013
    Просто има търсени на такива храни индустрия май му се викаше иначе е доказано че само пергата става сушения прашец не го усвояват

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Генчо Генчев Виж публикацията
    Просто има търсени на такива храни индустрия май му се викаше иначе е доказано че само пергата става сушения прашец не го усвояват
    Даже и в питките ли?

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •