Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 38

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Цитат Първоначално публикувано от ShackM Виж публикацията
    По същият емпиричен път мога да докажа и обратното, даже че пчелите могат да летят с над 100км/ч. Вземи една пчела, която излита от кошера и отива на паша в съседната нива, която е на 2км от кошера, за това разстояние преспокойно може да развие скорост от 16,7м/с (около 60км/ч) ако аеродинамичността й предразполага. С нарастването на скороста ще нараства и съпротивлението на въздуха, следователно за подържане на скоростта ще е необходимо по-голямо ускорение от страна на пчелата и именно тука се крие максималната скорост която може да развие. За колко време една пчела развива средната си скорост и за колко нейната максимална скорост е съвсем различен въпрос. Когато те подгони пчела тя може да те гони до 10-20 метра от кошера където вече няма да представляваш опасност, може да те гони и повече, може да се стреми да развива голяма скорост или да стои редом с тебе издаваща заплашителни звуци и опитваща се да те ужили. Всяка една порода пчели може да има различна средна скорост (може и там да се крие отговора). По-важният въпрос е при каква скорост КПД-то на пчелите е най-голямо, а не толкова тяхната максимална или минимална скорост, скорост в ядосано състояние и т.н.
    Опа ! Тез емперични данни са кьорфишек .
    Момче , какво е това - средни стойности ?
    Ти ядеш едно кебапче , а аз 5 .
    Средно по три . Да де ,аз съм се наял , а ти си гладен .

Забранен
    Регистриран
    23.03.2016
    Цитат Първоначално публикувано от delta.e Виж публикацията
    Опа ! Тез емперични данни са кьорфишек .
    Момче , какво е това - средни стойности ?
    Ти ядеш едно кебапче , а аз 5 .
    Средно по три . Да де ,аз съм се наял , а ти си гладен .
    Средни стойности се дават на базата на някаква извадка в статистиката, и в този случай твоята извадка е от 2 елемента. Реално се работи с много повече елементи, които трябва да отговарят на някакви критерий за да станат част от извадката. И средната стойност е един от начините за изразяване на извадката. Средната стойност не изразява елементите по отделно, а същите като цяло (извадката). Една извадка е и пчелният кошер, когато разглеждаме колко захар изяжда една пчела, ние не разглеждаме всяка една по отделно, а приемаме някакви средни стойности в следвствие на активността на пчелите, ролята им в кошера, климатичните особеностти и т.н.
    Така, че според мене под средни стойности на скороста трябва да се разбира средната стойност на скоростта на пчелите при даден летателен режим (при ускорение равно или близко до нула).
    Основният въпрос в момента е дали може една пчела да развие скорост от 60км/ч. И според мене е напълно възможно стига аеродинамичността й да позволява това. Скоростта с която въздуха бива изтласкван от крилете й не е максималната скорост която може да развие, а по този начин създава ускорение което вече влияе върху скоростта. Скоростта на пчелата има значение единствено за съпротивлението на въздуха. Поне така е според законите на сегашната физика. (и моите разбирания за нея)
    Ще се радвам ако някой ме поправи и докаже, че съм сгрешил, като по този начин да се приближим до истината, но да се коментират кебапчета и колоездачи като се игнорира реалната тема няма да доведе до желаният резултат.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от ShackM Виж публикацията
    ......... Скоростта с която въздуха бива изтласкван от крилете й не е максималната скорост която може да развие, а по този начин създава ускорение което вече влияе върху скоростта.......
    Я си помисли още веднъж .........

Пчелата се движи напред и има някаква скорост Х. От нейна гледна точка въздуха се движи назад със същата скорост Х. За да се ускори посредством крилете си, техните върхове трябва да се движат назад ПО-БЪРЗО от скороста на вече обтичащия ги въздух. Само тогава те ще създадват сила за ускоряване напред. Ако се движат по-бавно, тогава всъщност ще имаме забавяне.

Ти би бил прав само ако пчелата изхвърля някаква собствена маса, например сере в посока назад. Да, тогава наистина се създава импулс напред дори и при малка скорост на изпражненията. Когато обаче се взема външна маса (въздух) и тази маса ВЕЧЕ СЕ ДВИЖИ С НЯКАКВА СКОРОСТ НАЗАД, то тогава за да се ускори напред е необходимо тази маса да се захвърли назад С ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА СКОРОСТ ОТ СЪЩЕСТВУВАЩАТА.

Забранен
    Регистриран
    22.12.2015
    Пчеларски район
    обл.Плевен
    Крилото на умряла пчела работничка е 8мм. Измерено с шублера.
    П.П. И пчелата не лети с 1 крило.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от Валентин. Виж публикацията
    Крилото на умряла пчела работничка е 8мм. Измерено с шублера...
    Каква е твоята раса, щото аз от над 10 000 снимки на крила, измерени с точна калибрационна скала, не можах да намеря крило, по-късо от 9 mm. Средното е около 9.5 mm, но има и доста по 10 mm.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    В спокойно състояние предните крила са разположени покрай гърба и покриват задните. При подготовката за полет крилата се разтварят перпендикулярно на тялото, и двете крила се съединяват в едно общо крило. Съединяването става с помощта на специален апарат от гънки и кукички, разположени на предния край на задното крило. Броят на кукичките на този апарат на крилете варира и е при търтеите – от 13 до 29, при майката – от 13 до 23, а при работната пчела – от 13 до 27.

Дължината на крилата при работната пчела е 9,25 мм, широчината – 3,1 мм; при майката – съответно 3,9 и 3, 25, при търтеите – 11,5 и 3,85 мм. Общата площ на крилата е от 45 до 54 кв.мм. Нормалната подемна сила на 1 кв. мм от крилото е 1,6-1,8 мг.

От интернет.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •