Благодаря на отзовалите се, почна да става конструктивна критиката. Да, знам, че противоречи на всякакви разумни практики, но такива са обстоятелствата, че нямах друг избор. Другия вариант беше да купя 160 готови семейства с кошерите - сериозна сума, също без гаранция за успех, проекта може и да не мине, а аджамия като мен набързо да ги умори. Трети вариант е нищо да не прави човек.Затова избрах този подход - с минимални разходи, ако загубя, поне да са по-малко похарчените пари. Сега, както се спомена по-горе, рискувам масова смърт през зимата - 50 отводки да умрат, по 120 лв са 6000 лв. Ще го преживея някак си. Отчитайте факта, че трябват и пари за проект и строително разрешение, за консултантите, за продължаване на развитието на пчелините, докато стане ясно накъде отива работата и т.н. Всеки си прави сметката с колко пари разполага. Не случайно търся съвет в тази ситуация. Да ти дава някой 50 % от инвестицията, да ти го предлага в продължение на 15 години и да не се възползваш поне веднъж, според мен не е логично.
Преценил съм си силните и слабите страни. Плюс е, че имам дърводелска и метална работилница, екип от хора и сам правя първоначалната инвестиция в инвентар. Образованието ми е биология и ми помага да разбирам по-добре логиката на пчелното семейство. Притежавам имот, подходящ за пчеларска база. Законите в случая са благоприятни за безплатно наемане на парцели от горския фонд за пчелини. Ще вървят разни субсидии - на бройка, на подвижно и т.н. Електронизацията тепърва предстои да преобрази този бизнес, не е лошо човек да е сред първите. Трудно могат да те конкурират големите акули в бизнеса, за тях това е дребна работа. Мога и още да изреждам, но ще се отплеснем в спорове на друга тема. Тъй че, помагайте с акъл как да преплувам първоначалната суматоха. После, като се науча, вече няма да е толкова важно.