Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 394 от 683 ПърваПърва ... 294344384392393394395396404444494 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 3,931 до 3,940 от общо 6828
    VIP Автор
    Регистриран
    01.04.2014
    Благодаря на отзовалите се, почна да става конструктивна критиката. Да, знам, че противоречи на всякакви разумни практики, но такива са обстоятелствата, че нямах друг избор. Другия вариант беше да купя 160 готови семейства с кошерите - сериозна сума, също без гаранция за успех, проекта може и да не мине, а аджамия като мен набързо да ги умори. Трети вариант е нищо да не прави човек. Затова избрах този подход - с минимални разходи, ако загубя, поне да са по-малко похарчените пари. Сега, както се спомена по-горе, рискувам масова смърт през зимата - 50 отводки да умрат, по 120 лв са 6000 лв. Ще го преживея някак си. Отчитайте факта, че трябват и пари за проект и строително разрешение, за консултантите, за продължаване на развитието на пчелините, докато стане ясно накъде отива работата и т.н. Всеки си прави сметката с колко пари разполага. Не случайно търся съвет в тази ситуация. Да ти дава някой 50 % от инвестицията, да ти го предлага в продължение на 15 години и да не се възползваш поне веднъж, според мен не е логично.
    Преценил съм си силните и слабите страни. Плюс е, че имам дърводелска и метална работилница, екип от хора и сам правя първоначалната инвестиция в инвентар. Образованието ми е биология и ми помага да разбирам по-добре логиката на пчелното семейство. Притежавам имот, подходящ за пчеларска база. Законите в случая са благоприятни за безплатно наемане на парцели от горския фонд за пчелини. Ще вървят разни субсидии - на бройка, на подвижно и т.н. Електронизацията тепърва предстои да преобрази този бизнес, не е лошо човек да е сред първите. Трудно могат да те конкурират големите акули в бизнеса, за тях това е дребна работа. Мога и още да изреждам, но ще се отплеснем в спорове на друга тема. Тъй че, помагайте с акъл как да преплувам първоначалната суматоха. После, като се науча, вече няма да е толкова важно.
    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор
    "Погледнато формално, всичко е нормално, погледнато нормално, всичко е формално" - Радой Ралин

Заслужил Автор
    Регистриран
    13.05.2014
    Пчеларски район
    Айтос
    В пчеларството всичко е много, ама МНОГО разтегливо. Затова дори незнаещия, ако спазва няколко прости но ЖЕЛЕЗНИ правили може да има по-добър успех от много знаещия и 10000 годишен пчелар... "ХРАНА, ХИГИЕНА И МЛАДИ МАЙКИ" "Слабото присъединявай, болното унищожавай"
    Колкото и да си начинаещ/напреднал само към тези правила да се придържаш, ще имаш успехи....

VIP Автор
    Регистриран
    12.02.2015
    Пчеларски район
    Европа
    Прави ми впечатление, че повечето начинаещи пчелари, включително и аз, правят едни и същи простотии, в началото. Първо, се чудят какво да садят, за помощна паша, и второ, да набухат колкото се може повече бройки. Сега, разполагам с около 200 кошера. Но, не ми трябват повече от 50, на един пчелин, от който бих изкарал същия дивидент, спрямо двестате.
    В живота няма по- голям смисъл, от това- да се бориш всеки ден. Арсен.

VIP Автор
    Регистриран
    06.04.2011
    Бат Тянко , ще дойдеш на моето .

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от agro Виж публикацията
    Трябваше да регистрирам 160 кошера до края на септември и го постигнах, както можах. За догодина искам да са 240 и да съм се понаучил повече. Ако го постигна - значи успешно следвам целта.
    Иззими тези бройки и тогава мисли за увеличаване.''

VIP Автор
    Регистриран
    01.03.2013
    А инвентара кога?

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от Гогол Виж публикацията
    Иззими тези бройки и тогава мисли за увеличаване.''

Прав си в поста си,но не знаем колегата по коя програма участва.Ако е млад фермер или някоя друга него интересува колко ще останат като нас.На пролет доктора му прави един протокол със загиналите и хоп в разплащателната агенция в десетдневен срок трябва да ги обяви.и ей ти 25к лв

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Цитат Първоначално публикувано от zapstojan Виж публикацията
    А инвентара кога?

След като вземе 25к лвТо както се очертава до година кошер с пчелите по 150лв ще върви.

Почетен Автор
    Регистриран
    30.11.2014
    Пчеларски район
    Ямбол
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Прав си в поста си,но не знаем колегата по коя програма участва.Ако е млад фермер или някоя друга него интересува колко ще останат като нас.На пролет доктора му прави един протокол със загиналите и хоп в разплащателната агенция в десетдневен срок трябва да ги обяви.и ей ти 25к лв
    И ние сме тръгнали да мерим.........с магарето То тука има доста програмисти/някои са позабравили/,би трябвало да му помогнат ако изпадне в кризисна ситуация.Пък и ние,хобитата може да ударим едно рамо,само и само да изкласи .

VIP Автор
    Регистриран
    27.03.2015
    Пчеларски район
    Криводол и Враца
    За пчеларските програми не съм се интересувал и нямам идея за какво иде реч а и не ме интересува.
    Ама Дака вземи кажи тия пусти програми защо така ги задават че има таково дзверско гонене на бройка то това пчелата и тя е животинче и тя душа има.На Запад им казват нови интензивни пчеларски технологии а на североизток пчеломори.Кой е прав не знам.
    Имам роднина пчелар занимава се с над 30г.човека не е влизал в интернет но е природно интелигентен и разбира от пчели има усет и практика. Та той като го питах преди години колко мед изкара той ми казва 250кг. - средно 50 кг. Добре е .
    И аз ама чакай бе човек ти имаш 30ина кошера това не е средно 50кг.
    Той ми отговорри аз имам 5 пчелни семейства онова другото са съндъци с пчели в кой с 2 майки в кой с 1 това са отводки за пазар кой какво иска това му сглобявам това не е пчелно семейство или ти както го наричаш кошер.

Страница 394 от 683 ПърваПърва ... 294344384392393394395396404444494 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 11 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 11 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •