Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 72 от 107 ПърваПърва ... 2262707172737482 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 711 до 720 от общо 1063
    Заслужил Автор
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Carpati
    Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
    До миналата година накапвах, ползвах рецептата която scutellator е описал, а именно-900мл вода, 35г ОК и 100г захар.С този разтвор накапвах около средата на ноември, а през август съм пулверизирал върху питите.Работи!
    Това лятo във вестник "ПЧЕЛИ" четох за експеримент, който британски учени са провели за действието на ОК върху пчелите.Името на професора водил експеримента е Франсис Ретникс.Проверих и в интернет също има информация за това.Според тяхното изследване третирането чрез сублимация е 12 пъти по-щадящо за пчелите спрямо другите два метода-накапване и пулверизация.Семействата третирани чрез сублимация пролетта са имали повече пило спрямо другите групи.Причината-вкарваме ОК в кошера във вид на пара, по този начин нейните микро кристали достигат до всички части на кошера и кондензират.Така се постига много по-равномерно разпределение на ОК в семейството и хитина им се уврежда много по-малко.
    Рецептата, която аз използвах е 15г ОК разтворена в 100мл 95% спирт затоплен на 40-50 градуса на водна баня.Взех я от руски сайт.В оригиналната тяхна рецепта обаче има и 10г тимол, който аз реших да не добавям.Според руснаците така приготвения разтвор стига за 30-50 семейства.На мен ми стигна за около 50.Въпреки много ниската доза ОК, която всяко семейство получи резултата беше впечатляващ.Третирах три пъти през около 10-тина дни като започнах след 20-ти август.Контролни листи поставих на 10% от семействата-средно паднаха по 500-600 акара от семейство.Към средата на ноември при температура около 8-10 градуса мисля да третирам за последно.Много ми харесва, че при този метод не отваряш капаци и става супер бързо.
    Руски сайт с рецептата за опушване- http://medkarpat.com/?p=27
    Изследване на британските учени- https://www.sussex.ac.uk/webteam/gat...1).pdf&site=60
    Надявам се съм бил полезен

Какъв изпарител използва?

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Така наречените фогъри.Купих си от Антон Игнатов от Силистра.Той предлага такъв на изгодна цена.Според него обаче неговия не може да работи с ОК, но аз това го разбрах в последствие.Помпичката прокапа, обадих му се и каза, че е от киселината-разяла е гумичките в нея.Поръчах да ми изпрати нова помпичка, но тя пък се оказа дефектна и се наложи от двете да събера една за да мога да си свърша работата.За сега работи но за напред смятам да си купя руската пушалка "ВАРОМОР".При нея производителя е предвидил, че машинката ще работи с ОК, щом е дадена и рецепта при закупуването й, а освен това имам познат който работи вече с нея и е доволен.

Super Moderator
    Регистриран
    17.08.2016
    Пчеларски район
    Страната на чудесата
    Цитат Първоначално публикувано от n.kostadinov Виж публикацията
    че е от киселината-разяла е гумичките в нея.
    А киселинно устойчиви гумички няма ли?

Почетен Автор
    Регистриран
    04.09.2012
    Пчеларски район
    Община Враца
    Здравейте,

Костадинов, имаш ли идея каква е цената на Варомора. Как се е снабдил колегата?
    Ако има начин, и е възможно........... Имам интерес към един брой.
    Предварително благодаря.

Поздрави, Г. Георгиев

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от Bobi-M9598 Виж публикацията
    Здравейте,

Костадинов, имаш ли идея каква е цената на Варомора. Как се е снабдил колегата?
    Ако има начин, и е възможно........... Имам интерес към един брой.
    Предварително благодаря.

Поздрави, Г. Георгиев
    Колегата Камен ме е изпреварил с отговора

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Да ви питам, разпознахте ли изпомпващия механизъм на Варомора, всъщност какво е?

Заслужил Автор
    Регистриран
    19.11.2011
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
    Да ви питам, разпознахте ли изпомпващия механизъм на Варомора, всъщност какво е?
    Не, я раздуй че го умувам от известно време

VIP Автор
    Регистриран
    27.09.2014
    Пчеларски район
    Бургас

Май бензинова помпа от Лада или от 12-так.

Наблюдател
    Регистриран
    29.09.2010
    Пчеларски район
    Габрово
    www.youtube.com/watch?v=t3Kcj7Tyt1A

бензинова помпа от Жигули или Запорожец

Страница 72 от 107 ПърваПърва ... 2262707172737482 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 2 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 2 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •