Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 747

Преглед на хибрид режима

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Да попитам - иска се да се закрепени за капака (отдясно) а задължително ли е да е от външната страна и изобщо за капака? Например ако е от вътрешната страна на капака (проверяващи или ветеринар така или иначе ще влизат в мое присъствие и не ми тежи да вдигна капака да види марката) или например за покривната табла... така марката няма да е изложена на външните условия целогодишно и оскъпяването и с UV защити ще отпадне...

И вместо видии да е залепена примерно...
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Да попитам - иска се да се закрепени за капака (отдясно) а задължително ли е да е от външната страна и изобщо за капака? Например ако е от вътрешната страна на капака (проверяващи или ветеринар така или иначе ще влизат в мое присъствие и не ми тежи да вдигна капака да види марката) или например за покривната табла... така марката няма да е изложена на външните условия целогодишно и оскъпяването и с UV защити ще отпадне...

И вместо видии да е залепена примерно...
    Това го обсъждахме. Трябва да е на ПРЕДНАТА ДЯСНА ЧАСТ НА КАПАКА. За думичката "външна" не сме се сещали, но за да е видима отдалеко, явно трябва да е отвън.

Под ДЯСНА част на капака се разбира всичко, което от от средата в дясно. Тоест имаме повече от 20 сантиметра разстояние да се постави 5-6 сантиметрова табелка. С две думи - има място за повече от 1 табелки - например съществуващата, ако искате да си я запазите и новата или дори 2-те нови, ако в кошера има 2 семейства.

Под ПРЕДНА се разбира тази страна на кошера, от която е прелката.

Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Това го обсъждахме. Трябва да е на ПРЕДНАТА ДЯСНА ЧАСТ НА КАПАКА. За думичката "външна" не сме се сещали, но за да е видима отдалеко, явно трябва да е отвън.

Под ДЯСНА част на капака се разбира всичко, което от от средата в дясно. Тоест имаме повече от 20 сантиметра разстояние да се постави 5-6 сантиметрова табелка. С две думи - има място за повече от 1 табелки - например съществуващата, ако искате да си я запазите и новата или дори 2-те нови, ако в кошера има 2 семейства.

един теоритичен въпрос ако искаш го задай и на тези в МЗХ в по подходяща форма - идват ми на проверка застава пред кошера за да маркира марката с четеца или да препише номера ако няма четец и ако през това време някоя пчела го маркира в задника после аз ли ще съм виновен, а ако случайно и без да искам чукна с нещо кошера докато са пред прелката...? А ако е алергичен? А ако се окаже по рапично време и в период в които няма паша и пчелите охраняват прелката и кошера "по строго" от обикновено.....
    Не е ли по-удачно да е ОТЗАД минава спокойно си върши работата и заминава...

И защо да е видна отдалеко и да служи като сигнална жилетка - за по-добра ориентация на крадците? те и сега крадат като ззамяни пък и ние ще им помогнем като ги сигнализираме отдалеко с видими жълти марки то поне добре че не са светлоотразителни....
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    един теоритичен въпрос ако искаш го задай и на тези в МЗХ в по подходяща форма - идват ми на проверка застава пред кошера за да маркира марката с четеца или да препише номера ако няма четец и ако през това време някоя пчела го маркира в задника после аз ли ще съм виновен, а ако случайно и без да искам чукна с нещо кошера докато са пред прелката...? А ако е алергичен? А ако се окаже по рапично време и в период в които няма паша и пчелите охраняват прелката и кошера "по строго" от обикновено.....
    Не е ли по-удачно да е ОТЗАД минава спокойно си върши работата и заминава......
    Мнения всякакви по въпроса - ДФЗ иска едно, ветеринарите друго, БАБХ - трето. Доводи има както за отпред, така и за отзад. От гледна точка на снимането на кошера, заедно с табелката, по-добре е да е отпред и предполагам това е надделяло при техните вътрешни междуведомствени спорове. Тука от БАБХ вече си имаха точно и ясно становище и едва ли ще се съобразят с нашето мение. Още повече това си е твое лично мнение. Ако го подложим на гласуване в анкета, пчеларите най-вероятно ще са разединени по въпроса. Ето аз например предпочитам отпред и ще гласувам за отпред.

Потребител
    Регистриран
    13.01.2013
    Пчеларски район
    Русе
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията

Цяла нощ се чудя и не мога да го реша?!? Къде да ги монтирам тези табелки?!? Предната дясна част на капака гледано отпред или от позиция на кошера???

VIP Автор
    Регистриран
    04.01.2012
    Намерете старата наредба за маркиране, която важи все още за кошерите които не са по биологично. Вижте в нея как са обяснени позициите на двете табелки и след като знаете как са разположени на кошера ще се ориентирате къде да си сложите и новите.

Автор
    Регистриран
    10.10.2010
    Пчеларски район
    Велики Преслав
    Някои вече си монтираха табелките. Някои ги очакват всеки момент. А някой няма ли да сподели от къде и как си ги поръча и закупи?

Наблюдател
    Регистриран
    06.04.2017
    Пчеларски район
    Русе
    ИЗРАБОТВАМ ЖЪЛТИ ТАБЕЛКИ ПО НОВАТА НАРЕДБА 10
    ЗА МАРКИРАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА

За връзка с мен за пчелите използвайте marka@dukov.com
    Поръчката трябва да съдържа
    -името на ветеринаря който ви обслужва
    -неговото ЕГН
    -номера на пчелина и селището където се намира
    -Вашите имена
    -Вашият телефон
    -брой табелки
    Ако пчелините са повече от един
    това се попълва за всеки по отделно

Валери Дуков тел.0888610304
    Русе ул.Оборище 29
    www.dukov.com за допълнителна информация
    Табелки за пчелни кошери по новата наредба - тук или на 0888 610304
    за поръчки използвайте marka@dukov.com

VIP Автор
    Регистриран
    25.02.2013
    Пчеларски район
    Монтана
    Цитат Първоначално публикувано от dukov Виж публикацията
    ИЗРАБОТВАМ ЖЪЛТИ ТАБЕЛКИ ПО НОВАТА НАРЕДБА 10
    ЗА МАРКИРАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА
    Не харесвам писането с главни букви!!!!

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •