Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 17 от 50 ПърваПърва ... 7151617181927 ... ПоследнаПоследна
Резултати от 161 до 170 от общо 491
    Super Moderator
    Регистриран
    26.09.2010
    Пчеларски район
    Добруджа
    Един въпрос - Ами ако си новорегистриран земедеслки стопанин след 1 януари 2016 - тогава откъде Договор за продаден мед за 2015 или какъвто и да е договор за продажба след като нямаш никакви продажби все още че и Удостоверение.
    Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от borislav aleksandrov Виж публикацията
    Един въпрос - Ами ако си новорегистриран земедеслки стопанин след 1 януари 2016 - тогава откъде Договор за продаден мед за 2015 или какъвто и да е договор за продажба след като нямаш никакви продажби все още че и Удостоверение.
    Ти като че ли се опитваш да търсиш някаква логика или справедливост в изискванията за de minimis-а. Не разбра ли - НЯМА ЛОГИКА, НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ.

Въпреки всичко искам да кажа, че ако чуете какво каза Министър Танева преди 10 дена в Царево, и след това видите какво наистина ще бъде разписано в de minimis-а, ще осъзнаете, че доста от точките успяхме днес да ги омекотим, да ги опростим или въобще да ги премахнем. Пак останаха кофти моменти, но много по-малко от това, което беше разписано в първоначалния замисъл.

VIP Автор
    Регистриран
    06.03.2014
    Пчеларски район
    Приморско
    Това са два договора за продаден мед и вътре си пише какви ми са задълженията. Защо трябва да ми издават документ щом вече го имам, а той си върви с договора? Може да зададете въпроса на министъра така и да му покажете вашите договори кадето е писано всичко.

IMG_20160824_003650.JPG

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    И още нещо искам да напомня - само допреди месец и половина никой не вярваше, че de minimis-а тази година е възможен. Няколко човека-активисти обаче повярваме, проведохме някаква инициатива и след това борба, и изпросихме над 4 милиона лева. След това полу-успешно се борихме тези пари да се раздадат при някакви поне малко от малко поносими условия.

Крайният резултат - тези пари все пак ще бъдат раздадени на пчеларите (на едни или на други), а активистите най-вероятно няма да получим и 1 стотинка от тези пари, защото не отговаряме на условията, които сами настоявахме да бъдат приети в името на справедливостта. Добра сделка - нали. Получаваме усмивка пред строя ...... пардон - няма да има усмивки, а оплюване от "благодарните" пчелари .......

ПС: Отпих си глътка от 60-градусовата ракия, замезих с пържена тиквичка, и си пооправих малко скапаното настроение ...... Наздраве .....

VIP Автор
    Регистриран
    22.12.2010
    Добре дошли в реалността.

Модератор
    Регистриран
    20.08.2014
    Пчеларски район
    Североизточен
    Матеев, винаги е най-удобно да защитаваш чуждите интереси, защото никой не може да те обвини, че го правиш за себе си. Въпросът е да има кой да защити твоето.
    Много пъти съм ти казвал, че когато не си съгласен с играта, по-добре стани от масата. Моят съвет е да направите точно това, защото иначе давате мълчаливото си съгласие, точно както тези които не присъстваха.
    Кажете им, че пчеларите които представлявяте не са съгласни и им пожелайте приятен ден.
    Видяхте, че с добро не става, а продължавате да си блъскате главата.
    Те не търсят решение, те нямат стратегия за развитие на сектора, те си правят опити с прехраната на десетки хиляди. НО не носят никаква отговорност за действията си. Утре ще цъфнат други на власт и те ще решат, че могат да ни оправят. Аз не виждам изход, защото с неразумни, алчни, некадърни и корумпирани хора НЕ МОЖЕШ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ!!!
    Всичко, което е далече от морето, е провинция.
    Ърнест Хемингуей

Заслужил Автор
    Регистриран
    06.07.2011
    Явно изискванията ще стават все повече и по тежки, за което си има логично обяснение. Но тази тема е доста дълга и много дискусионна. Конкретно искам да дам предложение за това удостоверение от изкупвача за качеството на меда. Това изискване да е задължително при следващото решение за де минимис ,като прекупвачите от сега нататък да издават задължително такова удоволствие. Ако това се приеме сега , колкото и да са готови преработвателите, ще започне едно лудо въртене на телефони, кой ще се обади кой не ,дали удостоверениеята ще бъдат получени в срок и ред въпросителни които поставят на косъм възможността на всеки един от нас за кандидатстване. Ако въпреки всичко това условие остане, МЗХ да задължи прекупвачите за определен срок да речем 5 работни дни да издаде този документ, като има предвидена и санкция.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Сега за отделните изисквания по de minimis-a поотделно:

Първото изискване беше пчеларите ДА СА БИЛИ РЕГИСТРИРАНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 18 МЕСЕЦА - тоест цялата 2015 г. и 2016-та до момента. По тази точка имаше бурни обсъждания, като най-сериозния изтъкван довод от наша страна беше, че това вероятно ще отреже от помощи 80-90% от всички пчелари. Зам. Министър Цветан Димитров се съгласи да се направи компромис по тази точка, но каза, че няма начин да я премахнем напълно заради концептуалните изисквания от страна на МЗХ, които се отнасят за целия животновъден и разстениевъден сектор.

Последно се прие КОМПРОМИСНО РЕШЕНИЕ, което се състои в следното:

Пари ще се дават само на пчелари, които от началото на годината (01.01.2016 г.) до момента са били официално регистрирани като ЗЕМЕДЕЛСКИ СТОПАНИ поне през 4 от всичките 8-9 месеца до момента.

Това е компромиса, с който всички се съгласиха, и аз горещо се надявам утре това наистина да го видя в писменна форма.
    Ей, заради такива неща ни е на тоя хал държавата!!! Щото компромис се прави с всичко и за всичко!!! И, как пък чак толкова фрапиращо го намалиха от 18 на 4 месеца, това е с четери и половина пъти по-малко.
    Много добре даже са го измислили, но явно липсва воля да се наложи, каква файда има държавата от пчелари плащащи си осигуровките от април до септември?!? И какво ни казва на нас, изрядните, които сме си плащали осигуровките много, много по 18 месеца без прекъсване - казва ни: "НИЕ ДА ГО ДУХАМЕ", щото сме избрали да сме изрядни....
    А, за изискването за горен лимит от 200 пчелни семейства просто не ми се коментира, в колко пъти ни "режат", а пък тия дето миналата година са си "наципили" стопанствата, сега само с четири месеца осигуровки и ще лапнат пак парата....
    Според мен най справедливо е изискването да осигуровки да е от началото на 2016год до момента на кандидатстване!!! - нали зам. министъра точно това е казал, че държавата и МЗХ не се интересуват от хоби пчелари, и няма да ги подпомага - от ноември до март, всички коват рамки, бъркат питки, и подхранват семействата(или поне едно от всичкте дейности), а пък за пред НАП и държавата "НЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ДЕЙНОСТ", ми като не осъществяват дейност, да следват примера: "АЗ ПЧЕЛИ НЯМЯ, да не ме занимават с глупости и да не ми искат нищо, но и аз няма да искам нищо от държавата, МЗХ, ДФЗ, БАБХ, ЕС и всички други съкращения"...

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    Следващото изискване беше пчеларя да сключва договор с ДФЗ, в който договор да поеме ангажимент да запази декларирания брой кошери за известен период от време за в бъдеще. Първоначално заложения период беше до есенния преглед, но тъй като помощта ще се дава буквално 10-15 дена преди него, сключването на този договор си губи смисъла. След обсъждане на различни варианти се стигна до следните решения:

1. Договор НЯМА ДА СЕ СКЛЮЧВА. Пчеларя ще получава парите без договор, само на базата на подадените документи за изпълнени изисквания.
    2. За бройка на семействата ще се приема бройката, вписана във ветеринаро-медицинските дневници ПРИ ПРОЛЕТНИЯ ПРЕГЛЕД.

Имаше още 2-3 дребни изисквания, свързани с това пчелина да е официално регистриран съгласно чл. 37 от ЗП, и там разни други свързани с маркировка на кошери и всякакви подобни. Не съм си записал подробности, защото тези изисквания така или иначе е длъжен да ги спазва всеки един официално регистриран пчелар.
    Есенните прегледи официално започнаха преди няколко дни(от 20-ти август имали права да ти извършват - така ми каза участаковия ветеринар). С него(вет. доктора) няколко дни обикаляхме по пчелините, и днес(вчера на 23 август) приключихме с тях(прегледите), понеже от вдруги ден ще ходи на почивка за няколко седмици, прегледа си семействата, написа си протоколите и ми завери дневниците, и дори използвахме докато ги преглеждаме да си им сложим и Екостопа...

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски
    И за последно оставих най-тежките изисквания, които ги обсъждахме и по които спорихме дълго време, и най-накрая така и не стигнахме до окончателно решение. Става въпрос за ОФИЦИАЛНО ПРОДАДЕНИЯ МЕД (и други пчелни продукти), както и за ТЯХНОТО КАЧЕСТВО. Първоначално разписаните изисквания изглеждаха примерно така (не можах да си ги запиша точно, защото се четяха бързо):

....
    Ей, пък това точно изискване, ми изглежда/звучи като "най-голямата врата сред полето", ами че то пробите/изследванията на пчелният мед които са задължителни за регистрацията по Наредба 26, струват няма и 70-80лева. Пускаш си фактури или касови бележки, че си продал меда на дребно и си готов - за 40лв. приход от кошер данака е 1,60лв., 20-тина лева и за регистрация по наредбата(26) - абе, както Дамянов отбеляза по-рано, начините да се заобиколят и направо прескочят изискванията са направо "хиляди", затова най-добре е от МЗХ, да си "изшляпат" първоначалните изисквания в наредбата, че току виж постигнали желаният ефект, пчеларство да излезе на светло, да не е повече в сивият сектор, ама това няма как да стане с подаяния от порядака на 3-4-5милиона лева за целият сектор, щото по СЕП, субсидията е от 30 и няколко до към 45лв на декар, а обработваемите площи в България са към 40 и няколко милиона декара. По 1(един) лев да вземат от декар и да го пренасочят към пчеларството по линия на опрашването(щото това е услугата която пчелите извършват на всички които обработват земята, независима с каква е зясата, тази година може да е жито или царевица, но догодина ще е слънчоглед, рапица, кориандър или друга култура за която е необходима опрашване). Ето в тази насока трябва да се насочат усилията на всички вождове, а не как да направим "вратат сред полето, по-голява от полето"(по отношение на de minimisa)... - въпреки че никак няма да е лесно, всички знаем колко е силно и мощно лобито на зърнарите, и за сега можем само да си мечтаем те услугата която пчелите им извършват да е осъзнаят, и не само да я осъзнаят ами и да се съгласят да ни пуснат "трохички" на фона на това което им разпределя държавата на тях, но ника няма да е лесно - никой не пуска кокала ей така без натиск от някъде...
    Този пост е редактиран от borislav aleksandrov; 24.08.2016 в 22:34.

Страница 17 от 50 ПърваПърва ... 7151617181927 ... ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •