Един въпрос - Ами ако си новорегистриран земедеслки стопанин след 1 януари 2016 - тогава откъде Договор за продаден мед за 2015 или какъвто и да е договор за продажба след като нямаш никакви продажби все още че и Удостоверение.
Един въпрос - Ами ако си новорегистриран земедеслки стопанин след 1 януари 2016 - тогава откъде Договор за продаден мед за 2015 или какъвто и да е договор за продажба след като нямаш никакви продажби все още че и Удостоверение.
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Ти като че ли се опитваш да търсиш някаква логика или справедливост в изискванията за de minimis-а. Не разбра ли - НЯМА ЛОГИКА, НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ.
Въпреки всичко искам да кажа, че ако чуете какво каза Министър Танева преди 10 дена в Царево, и след това видите какво наистина ще бъде разписано в de minimis-а, ще осъзнаете, че доста от точките успяхме днес да ги омекотим, да ги опростим или въобще да ги премахнем. Пак останаха кофти моменти, но много по-малко от това, което беше разписано в първоначалния замисъл.
Това са два договора за продаден мед и вътре си пише какви ми са задълженията. Защо трябва да ми издават документ щом вече го имам, а той си върви с договора? Може да зададете въпроса на министъра така и да му покажете вашите договори кадето е писано всичко.
IMG_20160824_003650.JPG
И още нещо искам да напомня - само допреди месец и половина никой не вярваше, че de minimis-а тази година е възможен. Няколко човека-активисти обаче повярваме, проведохме някаква инициатива и след това борба, и изпросихме над 4 милиона лева. След това полу-успешно се борихме тези пари да се раздадат при някакви поне малко от малко поносими условия.
Крайният резултат - тези пари все пак ще бъдат раздадени на пчеларите (на едни или на други), а активистите най-вероятно няма да получим и 1 стотинка от тези пари, защото не отговаряме на условията, които сами настоявахме да бъдат приети в името на справедливостта. Добра сделка - нали. Получаваме усмивка пред строя ...... пардон - няма да има усмивки, а оплюване от "благодарните" пчелари .......
ПС: Отпих си глътка от 60-градусовата ракия, замезих с пържена тиквичка, и си пооправих малко скапаното настроение ...... Наздраве .....![]()
Добре дошли в реалността.
Матеев, винаги е най-удобно да защитаваш чуждите интереси, защото никой не може да те обвини, че го правиш за себе си. Въпросът е да има кой да защити твоето.
Много пъти съм ти казвал, че когато не си съгласен с играта, по-добре стани от масата. Моят съвет е да направите точно това, защото иначе давате мълчаливото си съгласие, точно както тези които не присъстваха.
Кажете им, че пчеларите които представлявяте не са съгласни и им пожелайте приятен ден.
Видяхте, че с добро не става, а продължавате да си блъскате главата.
Те не търсят решение, те нямат стратегия за развитие на сектора, те си правят опити с прехраната на десетки хиляди. НО не носят никаква отговорност за действията си. Утре ще цъфнат други на власт и те ще решат, че могат да ни оправят. Аз не виждам изход, защото с неразумни, алчни, некадърни и корумпирани хора НЕ МОЖЕШ ДА СЕ РАЗБЕРЕШ!!!
Всичко, което е далече от морето, е провинция.
Ърнест Хемингуей
Явно изискванията ще стават все повече и по тежки, за което си има логично обяснение. Но тази тема е доста дълга и много дискусионна. Конкретно искам да дам предложение за това удостоверение от изкупвача за качеството на меда. Това изискване да е задължително при следващото решение за де минимис ,като прекупвачите от сега нататък да издават задължително такова удоволствие. Ако това се приеме сега , колкото и да са готови преработвателите, ще започне едно лудо въртене на телефони, кой ще се обади кой не ,дали удостоверениеята ще бъдат получени в срок и ред въпросителни които поставят на косъм възможността на всеки един от нас за кандидатстване. Ако въпреки всичко това условие остане, МЗХ да задължи прекупвачите за определен срок да речем 5 работни дни да издаде този документ, като има предвидена и санкция.
Ей, заради такива неща ни е на тоя хал държавата!!! Щото компромис се прави с всичко и за всичко!!! И, как пък чак толкова фрапиращо го намалиха от 18 на 4 месеца, това е с четери и половина пъти по-малко.
Много добре даже са го измислили, но явно липсва воля да се наложи, каква файда има държавата от пчелари плащащи си осигуровките от април до септември?!? И какво ни казва на нас, изрядните, които сме си плащали осигуровките много, много по 18 месеца без прекъсване - казва ни: "НИЕ ДА ГО ДУХАМЕ", щото сме избрали да сме изрядни....
А, за изискването за горен лимит от 200 пчелни семейства просто не ми се коментира, в колко пъти ни "режат", а пък тия дето миналата година са си "наципили" стопанствата, сега само с четири месеца осигуровки и ще лапнат пак парата....
Според мен най справедливо е изискването да осигуровки да е от началото на 2016год до момента на кандидатстване!!! - нали зам. министъра точно това е казал, че държавата и МЗХ не се интересуват от хоби пчелари, и няма да ги подпомага - от ноември до март, всички коват рамки, бъркат питки, и подхранват семействата(или поне едно от всичкте дейности), а пък за пред НАП и държавата "НЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ДЕЙНОСТ", ми като не осъществяват дейност, да следват примера: "АЗ ПЧЕЛИ НЯМЯ, да не ме занимават с глупости и да не ми искат нищо, но и аз няма да искам нищо от държавата, МЗХ, ДФЗ, БАБХ, ЕС и всички други съкращения"...
Есенните прегледи официално започнаха преди няколко дни(от 20-ти август имали права да ти извършват - така ми каза участаковия ветеринар). С него(вет. доктора) няколко дни обикаляхме по пчелините, и днес(вчера на 23 август) приключихме с тях(прегледите), понеже от вдруги ден ще ходи на почивка за няколко седмици, прегледа си семействата, написа си протоколите и ми завери дневниците, и дори използвахме докато ги преглеждаме да си им сложим и Екостопа...
Ей, пък това точно изискване, ми изглежда/звучи като "най-голямата врата сред полето", ами че то пробите/изследванията на пчелният мед които са задължителни за регистрацията по Наредба 26, струват няма и 70-80лева. Пускаш си фактури или касови бележки, че си продал меда на дребно и си готов - за 40лв. приход от кошер данака е 1,60лв., 20-тина лева и за регистрация по наредбата(26) - абе, както Дамянов отбеляза по-рано, начините да се заобиколят и направо прескочят изискванията са направо "хиляди", затова най-добре е от МЗХ, да си "изшляпат" първоначалните изисквания в наредбата, че току виж постигнали желаният ефект, пчеларство да излезе на светло, да не е повече в сивият сектор, ама това няма как да стане с подаяния от порядака на 3-4-5милиона лева за целият сектор, щото по СЕП, субсидията е от 30 и няколко до към 45лв на декар, а обработваемите площи в България са към 40 и няколко милиона декара. По 1(един) лев да вземат от декар и да го пренасочят към пчеларството по линия на опрашването(щото това е услугата която пчелите извършват на всички които обработват земята, независима с каква е зясата, тази година може да е жито или царевица, но догодина ще е слънчоглед, рапица, кориандър или друга култура за която е необходима опрашване). Ето в тази насока трябва да се насочат усилията на всички вождове, а не как да направим "вратат сред полето, по-голява от полето"(по отношение на de minimisa)... - въпреки че никак няма да е лесно, всички знаем колко е силно и мощно лобито на зърнарите, и за сега можем само да си мечтаем те услугата която пчелите им извършват да е осъзнаят, и не само да я осъзнаят ами и да се съгласят да ни пуснат "трохички" на фона на това което им разпределя държавата на тях, но ника няма да е лесно - никой не пуска кокала ей така без натиск от някъде...
Този пост е редактиран от borislav aleksandrov; 24.08.2016 в 22:34.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))