Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 730

Преглед на хибрид режима

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    ......
    Основната логиката за даване на пари от Евросъюза по всички мерки е ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА БИЗНЕСА. Тези пари не се дават на калпак, а точно обратното - дават се на хора, които вече имат пари и бизнес. Но не се дават защото тези хора имат пари, а защото СА ДОКАЗАЛИ, че МОГАТ ПРАВИЛНО ДА ВЛОЖАТ ТЕЗИ ПАРИ И ДА РАЗШИРЯТ БИЗНЕСА СИ.

Тоест пари се дават на тези, които МОГАТ И ЗНАЯТ как ПРАВИЛНО ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ. Това е основната роля на всичките 3-4 милиарда европари, които се раздават всяка една година. Тези пари не се подаряват - срещу тях се очаква бенефициентите да направят нещо, от което ще има полза ЦЯЛОТО ОБЩЕСТВО. Дефакто тези пари са ИНВЕСТИЦИЯ В БЪДЕЩЕТО НА ОБЩЕСТВОТО, но трябва да бъдат дадени на хора, КОИТО ЗНАЯТ КАКВО ДА НАПРАВЯТ С ТЯХ.
    ......
    Тази логика и е правилна и не е. Тя е добра за ЕС, но не е добра за България и за пчеларите в частност. Видяхме на практика какво стана с житарите. Супер развит подотрасъл с основна цел да се унищожат другите необходими на обществото такива. В резулта на което имаме свръх производство на жито, падащи цени, а липса на плодове, зеленчуци и телешко месо, които внасяме от съседите. Отново се залага на количеството пчелни кошери и нови пчелини, които неминуемо ще доведат до свръх производство и нов спад на изкупните цени на меда. И никакво стимулиране за развитие на отрасъла като качество и в посока намаляване на ръчния труд и от там на себестойността. Накратко казано - "Копайте с мотиката, на нас ни трябвате в ЕС като продоволствен придатък, ползваш нискоквалифициран труд, а не конкуренция".
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:
    "Това е моята гледна точка"

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от tsc1 Виж публикацията
    Тази логика и е правилна и не е. Тя е добра за ЕС, но не е добра за България и за пчеларите в частност. Видяхме на практика какво стана с житарите. Супер развит подотрасъл с основна цел да се унищожат другите необходими на обществото такива. В резулта на което имаме свръх производство на жито, падащи цени, а липса на плодове, зеленчуци и телешко месо, които внасяме от съседите. Отново се залага на количеството пчелни кошери и нови пчелини, които неминуемо ще доведат до свръх производство и нов спад на изкупните цени на меда. И никакво стимулиране за развитие на отрасъла като качество и в посока намаляване на ръчния труд и от там на себестойността. Накратко казано - "Копайте с мотиката, на нас ни трябвате в ЕС като продоволствен придатък, ползваш нискоквалифициран труд, а не конкуренция".
    Не мисля, че е така. Правилата се създават от хора, които също грешат (става въпрос за служителите на ДФЗ, МЗХ и Евросъюза). На практика това е един непрекъснат процес на усъвършенстване, който изисква време докато се допрецизира да най-дребните подробности в търсене на разумен баланс.

Ще дам един пример - ако наистина Фейсбук гъмжи от обяви за продажба на лекарства за третиране по занижени цени, то това няма да остане незабелязано от МЗХ и ДФЗ, и догодина можете да очаквате някое ново изискване в Наредбата, срещу което отново ще нададете вой. Истината обаче е друга, и тя може да се представи нагледно с поговорката "Каквото повикало, такова и се е обадило". Тоест ако в България нямаше пчелари-мошеници, наредбите за помощите щяха да са много по-опростени и много по-либерални. Да, ама не ..... и това е най-тъжното .....

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Не мисля, че е така. Правилата се създават от хора, които също грешат (става въпрос за служителите на ДФЗ, МЗХ и Евросъюза). На практика това е един непрекъснат процес на усъвършенстване, който изисква време докато се допрецизира да най-дребните подробности в търсене на разумен баланс.

Ще дам един пример - ако наистина Фейсбук гъмжи от обяви за продажба на лекарства за третиране по занижени цени, то това няма да остане незабелязано от МЗХ и ДФЗ, и догодина можете да очаквате някое ново изискване в Наредбата, срещу което отново ще нададете вой. Истината обаче е друга, и тя може да се представи нагледно с поговорката "Каквото повикало, такова и се е обадило". Тоест ако в България нямаше пчелари-мошеници, наредбите за помощите щяха да са много по-опростени и много по-либерални. Да, ама не ..... и това е най-тъжното .....
    За грешки ли говорим или за умишлена политика? Погледни предишната програма. На мен никак тази политика не ми изглежда като следствие от нашенските тарикатлъци.
    Когато мирогледа на един човек се свие толкова, че се превърне в точка, той казва:

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    За грешки ли говорим или за умишлена политика? Погледни предишната програма. На мен никак тази политика не ми изглежда като следствие от нашенските тарикатлъци.
    Определено има някаква политика и определено тя невинаги преследва целите на Евросъюза. Понякога преследва политически или дори чисто-икономически цели. Пчеларите в работните групи се опитваме да омекотим тази политика и да намалим безумията до минимум, но понякога като ни извадят някоя черна статистика, и буквално ни затварят устата.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Ето я политиката:
    Изводите:
    А. Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари.

- Подпомагане на закупуването на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед
    В технологично отношение пчеларството в страната се отличава с влагане на много ръчен труд, работния процес е трудоемък, отнема много време и е уморителен за пчеларя. От години българските пчелари работят с остаряло и амортизирано оборудване. Масово разпечатването на питите се извършва ръчно, с вилици или в най-добрия случай с пчеларски нож. Модернизацията на техническото оборудване ще облекчи работата на пчеларя, ще увеличи ефективността на работния процес на пчелина, ще повиши качеството и конкурентоспособността на българския мед и пчелни продукти на вътрешния и международните пазари.
    И какво се финансира само като решение на проблема?
    Дейност Подпомагане на закупуването на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед

1. Цели:.

• Модернизация на техническото оборудване и предотвратяване замърсяване при първичната обработка на пчелните продукти. Повишаване на качеството и конкурентоспособността на българските пчелни продукти на вътрешния и международните пазари. Тази дейност цели да спомогне пчеларите да подменят остарелите, амортизирани и ниско ефективни центрофуги, както и модернизация на производството на мед, което от своя страна води до намаляване на физическия труд и времето за центрофугиране.

1. Допустими разходи за:
      1. Закупуване на центрофуга;
      2. Закупуване на нож за разпечатване;
      3. Закупуване на матуратор;
      4. Закупуване на восъкотопилка, за подготовка на восък за изработване на восъчни основи от стопани на восъчни основи;
      5. Закупуване на вана за разпечатване.
    Същото е за подвижното пчеларство, същото е за научните изследвания. Обърни внимание колко са изразходваните пари за научни изследвания. Ами КРЪГЛА НУЛА! И се разрешава пак финансиране за същите неща, а не за технологични разработки. Това не е ли целенасочена политика???

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Ето я политиката:
    Изводите:

И какво се финансира само като решение на проблема?

Същото е за подвижното пчеларство, същото е за научните изследвания. Обърни внимание колко са изразходваните пари за научни изследвания. Ами КРЪГЛА НУЛА! И се разрешава пак финансиране за същите неща, а не за технологични разработки. Това не е ли целенасочена политика???
    Забравете за научните изследвания. Вече съм ви казвал, че по тях пари няма да се дават на никого. Техните бюджети ще бъдат преразпределени по другите мерки, когато му дойде времето. Така стана тази година, така ще е и през следващите. Нима не виждате, че написаните в програмата изисквания за научните изследвания са неизпълними?

Знаете ли какво - аз не съм съдник по тази програма. Пределно ми е ясно, че каквото и да се напише, все ще има някой недоволен от нея. Няма как да се угоди на всички, особенно ако всеки егоистично дърпа чергата към себе си. Така че спирам да отговарям на въпроси, каквито и да са те. Просто се концентрирайте в предложенията, ако наистина има нещо дребно да е объркано. За глобални предложения забравете - тях ще ги бистрим след 3 години, ако все още сме тука в този форум във същия състав.

VIP Автор
    Регистриран
    17.04.2013
    Пчеларски район
    Сусурлево, Шопландия
    Забравете за научните изследвания. Вече съм ви казвал, че по тях пари няма да се дават на никого. Техните бюджети ще бъдат преразпределени по другите мерки, когато му дойде времето. Така стана тази година, така ще е и през следващите. Нима не виждате, че написаните в програмата изисквания за научните изследвания са неизпълними?
    А защо е така? Не е ли това точно част от политиката на ЕС - "Искаме да сте орачи, а не учени и специалисти?"

VIP Автор
    Регистриран
    25.05.2015
    Пчеларски район
    София,Златарица,Елена
    Аз имам един въпрос.Сега като пускам заявлението за плащане а съм резерва за закупуването на отводки,но съм си ги закупил трябвали да ги заявя или трябва да чакам да се освободи ресурс?

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от jdrumev Виж публикацията
    Аз имам един въпрос.Сега като пускам заявлението за плащане а съм резерва за закупуването на отводки,но съм си ги закупил трябвали да ги заявя или трябва да чакам да се освободи ресурс?
    Имаш ли договор с ДФЗ под условие?
    Ако имаш - парите най-вероятно ще ти бъдат изплатени, защото е почти сигурно, че ще има неусвоен ресурс.

Ако нямаш никакъв договор, за ДФЗ все едно не съществуваш.

При всички случаи е най-добре да отидеш в местното ДФЗ и там да си зададеш въпросите.

Забранен
    Регистриран
    21.09.2012
    Пчеларски район
    Русенски

А, то решението се получи от само себе си миналата година - %% за лекарства падна на 63%, и сума ти и народ се отказаха, останали са пари от бюджета в излишък които са разпределени за тази година(а, тази са си твърдо 80%), също така някой са изгубили провото да кандидатстват, а други може би и мотивация мислейки си, че сметките "няма да се вържат"....

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 6 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 6 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •