Темата е как да придадем успешно ценна майка дали със стари пчели дали с млади дали анатомични търтовки винаги има % на неуспех.
При мен до седмица две сезона приключва и ще процедирам така с някой пчелни семейства който са малко на брой (дали е правилно или не не мога да кажа защото съм го практикувал само няколко пъти).
1.Кошер с майка която се е издънила я намирам и пускам само на 5-6бр. В.О. кошера го взимам и местя в страни на 1 метър между 2-3 час му придавам млада майка в клетка ако плодника е блокиран вадя и въртя пити и ги слагам по средата и подхранвам с сироп на другият ден според зависи освобождавам майката и слагам ленти варостоп. Кошера със старата майка подхранвам 10ина дни с сироп и стартовит и третирам за вароатозата след 2 седмици виждам колко са изградили и взимам пита с запечатано пило и слагам на този с младата майка а на нейно място слагам изградена празна пита и според зависи и В.О. това упражнение няколко пъти. Края на август преценявам дали да подхранвам за зимата и дали ще ги обединявам.
2.Кошер който е с задръстен плодник и почти няма пило но с добра майка го истръсквам целият отпред на една мукава без майката пускам го на восъчни основи и подхранвам по гореописания начин и третирам за Вароатозата а питите с нектар и пило ги рзпределям на другите а запечатаният мед центруфогирам след 10ина дни пак по същият начин добавям празни пити но е желателно и с перга.
Те това е а дали е оправдано като ресурс и време и най вече правилно не мога да кажа но в любителски пчелин като моят с малко на бр. кошери за мен е и не разбирам защо трябва да правя гол рой само на силен кошер и да не подхранвам може и да бъркам.