Цитат Първоначално публикувано от rosty_sz Виж публикацията
Нозематозата би следвало да е с малко по особен подход, защото няма доказано ефикасно лечение тоест няма начин някой да те задължи да лекуваш нещо, което не се лекува. Обаче може да се направи предписание в което да ти се препоръчат добри пчеларски практики относно ограничаване на болестта и профилактика за здравите и занапред. Освен това няма как нозематоза да бъде доказана без лабораторни изследвания и колкото и да е добър пчеларя и проверителя трябва да се изкаже лаборатория. Това може също да е част от предписанието.Имаме пресен пример със колега който не е виждал пчелно ако и създаде тема преди ден два да му се обясни че и пчелите се изхождат.
Повече от 150-180 семейства и аз не мога да погледна на ден ако искам осведомителен преглед. Тук идва и ролята на пчеларя да каже какви съмнения има, да насочи проверителя към по слабите семейства, към проблемите които изпитва и т.н. Ако разглеждаме проверителя като една долна номенклатура която идва да ни напакости с неговите претенции работата ще е кофти и аз ще съм против. Ако тези хора бъдат поставени в ситуация да обясняват, помагат, отговарят на въпроси за които повечето пчелари нямат отговор съм ЗА. Точно заради това гласувах ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ все пак споделям част от опасенията.
Едва ли може да се обясни по-точно. Идеята за проверителите, независимо дали са пчелари, ветеринари, космонавти или покемони, е да са достатъчно компетентни (успешно издържали съответните изпити по пчелни болести), които не да те задължават какво да правиш, а сама да дадът препоръки на теб, а мен, като твой съсед да предупредят, че примерно имат съмнение за гнилец или т.н. при теб. За да мога аз да взема мерки за моите пчели, ти за твоите и отговорния орган за района (ветеринаря), за да няма епидемия и значителни щети за всички, не само за теб в частност. И понеже самите ветеринари нямат необходимия ценз, идеята за проверителите е добра и навремето работеше доста успешно. Парите за тези проверки, трябва да идват от там, от където идват и заплатите на ветеринарите, защото тава е тяхна работа. Но след като те не са в състояние да я вършат, да я върши този, който може.

П.п. От цялата декларация на Мишо, това е най-смисленото предложение, другото е плява.