Няколко пъти съм бил свидетел на А.Г. всеки случай е различен ще дам пример преди 4-5г. в едно село в Софийско се разрази А.Г. в няколко пчелина (който е имал А.Г. знае че не се засяга 100%семействата за разлика от други болести дори и нападение ако си неопитен със слаби семейства който могат да те занулят).
Та пчелари сигнализираха дойдоха ветеринарите и заедно с пчелари от селото направиха преглед (то пчеларите си го правеха а ветеринарите съдействаха) намериха се с изразена клиника и се унищожиха сложи се карантина и проблема се реши.
Но този другия пример е по фрапантен пчелар продава слабички семейства на един млад и неопитен пчелар евтинко. Младия пчелар по едно време се усеща че нещо не върви търси съдействие от колеги и се оказва А.Г. отиват при продавача след натиск но вече от опитни пчелари се оказва че той знае че са болни дава антибиотици да ги подържа и ги продава.
Има различни случай невинаги проблема е от некомпетентност.
По добре да идва проверител ,който знае малко , отколкото доктор който знае много , ама не идва НИКОГА
Няма пчелари проверители. Ветеринарите не са подписали рамковия договор с държавата. Кой ще ни разпише пролетния преглед на пчелините?
Има и по лесен начин да поканиш колега на гости но и това е повод![]()
Всеки пчелар е зависим от тези около него.
Ако пчеларите тоест местните решат да направят контролен орган от хора от района който ги познаваме не съм против дори срещу заплащане като държавното 1лв. на кошер за компетентно мнение това е нищо. Няма проблем пускам ги първо на африканския кошер (лудия му викам) гоните те поне 20-30 м. жилат и през дънки и през евтин костюм лично аз 5 години не му бях отварял плодника камо ли да съм го гледал за А.Г. хубаво е да се прегледа.
Та този орган ако открие нещо нередно след подаване на сигнал предполагам че другите институции ще си свършат компетентно работата.
В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))