Нозематозата би следвало да е с малко по особен подход, защото няма доказано ефикасно лечение тоест няма начин някой да те задължи да лекуваш нещо, което не се лекува. Обаче може да се направи предписание в което да ти се препоръчат добри пчеларски практики относно ограничаване на болестта и профилактика за здравите и занапред. Освен това няма как нозематоза да бъде доказана без лабораторни изследвания и колкото и да е добър пчеларя и проверителя трябва да се изкаже лаборатория. Това може също да е част от предписанието.Имаме пресен пример със колега който не е виждал пчелно ако и създаде тема преди ден два да му се обясни че и пчелите се изхождат.
Повече от 150-180 семейства и аз не мога да погледна на ден ако искам осведомителен преглед. Тук идва и ролята на пчеларя да каже какви съмнения има, да насочи проверителя към по слабите семейства, към проблемите които изпитва и т.н. Ако разглеждаме проверителя като една долна номенклатура която идва да ни напакости с неговите претенции работата ще е кофти и аз ще съм против. Ако тези хора бъдат поставени в ситуация да обясняват, помагат, отговарят на въпроси за които повечето пчелари нямат отговор съм ЗА. Точно заради това гласувах ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ все пак споделям част от опасенията.