Проявих жив интерес към темата и я изчетох цялата няколко пъти благодарение на Камен Крумов, който явно има богат опит с тимола и го е използвал в най-различни ситуации с най-различни цели. Мене силно ме заинтересуваха антисептичните свойства на тимола. Отдавна търся безопасен метод за забавяне на вкисването на захарния сироп, ако се наложи да престои по-дълго време на пчелина. Според Камен Крумов тимола има точно такива свойства, ако се слага в сиропа в много малки дози от по 0.2 мг на килограм сироп.
Това мислех да го впиша, като следваща хитринка, но ти ме изпревари макар и в друга тема. Имам сироп останал от миналата пролет в шише от кола с концентрация на тимол 0,2г(подчертавам грама, а не милиграма) на литър и все още си е със същия вкус. Значи може да трае цяла година:-). Цялата работа е, че тимола не се разрежда във вода, а само в спирт и мазнини. По този начин колкото и да разбъркваш сиропа на края тимола си изплува отгоре във формата на филм, който пък не позволява на бактериите да предизвикат ферментация. Реално сиропа се "запечатва" в безкислородна среда.