Цитат Първоначално публикувано от Камен Крумов Виж публикацията
Това мислех да го впиша, като следваща хитринка, но ти ме изпревари макар и в друга тема. Имам сироп останал от миналата пролет в шише от кола с концентрация на тимол 0,2г(подчертавам грама, а не милиграма) на литър и все още си е със същия вкус. Значи може да трае цяла година:-). Цялата работа е, че тимола не се разрежда във вода, а само в спирт и мазнини. По този начин колкото и да разбъркваш сиропа на края тимола си изплува отгоре във формата на филм, който пък не позволява на бактериите да предизвикат ферментация. Реално сиропа се "запечатва" в безкислородна среда.
Хоппа - грешката е моя. Навсякъде в постингите си пиша 0.2 милиграма, но дозата всъщност е 0.2 грама (200 милиграма). Възниква обаче един проблем - ако такова едно количество тимол случайно попадне в меда, то той ще започне да мирише. Ти имаш ли такива наблюдения?

ПУ, пу, пу - тъкмо се бях зарадвал, а то излиза че съм сбъркал в мерните единици .........
Ще се наложи да си търся друг безопасен консервант ..... или да се надявам, че 200-300 грама сироп на ден ще се изяжда само от пчелите и нищо от него няма да попадне в меда.

Другата алтернатива е да намаля дозата и да направя експерименти. Ти казваш, че 200 милиграма забавят вкисването цяла една година, но аз се нуждая само от 7 дена.