Цитат Първоначално публикувано от iskren Виж публикацията
Това, може би е най-лошият съвет, който може да се даде на един начинаещ, който иска и отводки да си купи освен и кошери, и навсичкото отгоре човека е с ограничени финансови ресурси. Къде ще ги търди и трите вида отводки(ДБ, ЛР и фарар) да му прави някой, не че е невъзможно, но не е лесно. Най-добре е всичките ти да са един вид като за начало, но ако неможеш да решиш, вземи все пак по вяколко от ДБ и ЛР.
Важното е някой лев да отделиш и за инвентар, сещам се лятото за един "колега", който нямаше центрофуга и какви гимнастики му се налагаше да прави да цеди меда над тава(не ми се търси темата сега, че да пусва линк към нея, но доста съвети за изобретателност имаше...).
Аз също осъзнавам, че този съвет може би не е най-добрия, но ако се бях вслушал самия аз в него, нямаше сега да се чудя как да продавам стотици кошери от една система и да ги подменям с друга, която вече ми е паснала на личната ми пчеларска технология.

Много начинаещи пчелари са минали по този път. Първо са си купили някакви кошери на базата на "умни съвети", а после се е наложило да ги подменят с такива от друга система. Просто се опитвам да предпазя начинаещите от подобни грешки, но няма как да им кажа каква система кошери ще им се стори най-удобна. Затова казвам - пробвайте различни системи и после сами си решете с коя ще работите в бъдеще и ще купувате много кошери само от нея.