Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Някой има ли представа какво е съотношението между меда и прашеца в дневното меню на една пчела? Ако правя захарна питка или 70% сироп, колко грама прашец трябва да се сложи в тях? Не че наистина ще слагам прашец, просто ме интересува какво трябва да е съотношението между протеини и въглехидрати в една балансирана пчелна диета.

Вече имам въведени във файла разни храни, като например яйца и мляко. Имам дори и въведени хапчетата CENTRUM A to Zink, и започна вече да ми става интересно в какви пропорции трябва да се смесват със захарния сироп, за да си изясня какви ще са ценовите параметри на получената смес.

На пръв поглед изглежда, че ще се окаже много евтино да даваме всичките необходими витамини и минерали. Хапчетата CENTRUM имат от 400 до 1000 пъти по-висока концентрация на витамините и минералите, и вероятно влагането им ще е само няколко стотинки на килограм захар. Проблем ще се окажат протеините (аминокиселините). Досега съм изследвал яйцата и млякото, но и при двете съдържанието на вода е огромно (70-80%) и на практика купувайки ги, ние ще си даваме парите основно за вода. Едва ли не трябва да не слагаме в сиропа никаква вода - трябва да го правим само с мляко, и пак няма да постигнем необходимото протеиново съдържание. Всичките тези сметки обаче изискват и познание за процентите на смесване на мед и прашец, а такава информация към днешна дата нямам.

Та бихте ли ми подхвърлили някой линк, та да мога поне ориентировъчно да преценя от колко прашец се нуждае организма на една пчела. За меда вече знаем - това е средно около 4 милиграма мед на ден.
Имаш! Виж в един от файловете дето ги качих последно. Сега ще се разровя и аз, ако стигнеш до отговора ми кажи, че да не търся.

Минимум 125мг прашец за една ларва, максимум 187,5мг.
Протеин за една ларва - от 25мг до 37,5мг
Разход на прашец за една година (на семейство) - от 13,4кг до 17,8кг.
Въглехидрати нужни за една ларва - 59,4мг

Имаше и още, но като не ги знам наизуст. В старата таблица дето я правих ги има повечето.
Точно няма как да кажем какво е нужното дневно меню, защото е различно според сезона, пилото и т.н. Пак макс и мин ще трябва да е.

database- Hranene.XLSX