Цитат Първоначално публикувано от solaris60 Виж публикацията
Явно само книжки четеш и на старите пчелари се доверяваш, какво казват. Иначе нещата не са точно такива каквито ги описваш. Защото за тези 2 пъти, които си ходиш не може да видиш неща, които стават през другото време. За тях питай пчелари, които са всекидневно около пчелите си. Тази година която мина имаше рояци и преди 15 април, а е имало рояци и през септември. Това дето си го чел в книжките, че спират роенето при силна паша го забрави. Това е пълна глупост измислена от някой, който и хал хабер си няма от пчели. А що се отнася до рисковия период, това зависи от семейството. По - рано развилото се семейство се очаква логично да се рои и по - рано, а по късно развилото се ще се рои по - късно. Всяко семейство си има пик на развитие и точно там е времето за роене. Не всяко семейство ще се рои в дадения пик, но всичко това зависи и от ред други условия, които ще се появят през време на развитието на семейството и ще го подтикнат към роене. Трябва повече да се работи с пчелите. Само с четене на книжки и от беседи между колеги пчелари не се става добър пчелар. Затуй, че не ми цитирай неща от книжките, а от опит. Книжките аз съм ги изял с кориците, филмите съм ги изгледал така да се каже всичките и то по няколко пъти. А на пчелите им дишам в антенките. Вярвам само на пчелари, които спят при пчелите си, хранят се при тях и т. н.. С една дума живеят с тях и за тях.
Слънчо , хайде стига , че циганката умря на място. Не е полезно човек да се хвали толкова