Здравейте.Обещах да докладвам ,ще го направя тук.Отидох към 14ч.Температура 16 градуса ,почти слънчево.Красота ,всичко живо се облита.Обиколих кошерите ,някъде имаше по малко изхвърлен подмор ,някъде нямаше.Търтовката ми замина.Като и вадех рамките вътре имаше за няколко кошера пчели.Не очаквах още по това време да я ликвидират.Отворих кошери за които знам ,че запаса не е много добре.Повечето изгледат добре ,вижда се и меден венец.Два обаче бяха останали в средата без никакъв мед.Ако не бях ги видял ,нямаше да изкарат до питките.Сложих им пити с мед ,дано топлото време им позволи да заформят кълбото.На пчели бяха добре ,но пило няма.Има и поотслабнали семейства -в момента на 3-4 междурамия.Та моят съвет е: който има възможност да хвърли по едно око.Специално аз почвам да меся питки още преди нова година.
Който управлява знанието,управлява всичко!
"С пари можеш да си купиш къща,но не можеш да създадеш дом,с пари можеш да имаш компания,но не и приятели,с пари можеш да си купиш лекарства,но не и здраве!" - китайска поговорка...
"Повечето хора не искат свобода, защото е отговорност, а те се страхуват от нея" Зигмунд Фройд
с риск да се приеме като заяждане или нещо подобно - както каза един известен пчелар преди няколко дни - започнаха първите жертви на семейства от несвършена работа на пчеларя....
Аз винаги искам хората да ми обяснят с прости думи за какво става въпрос. Ако те не могат, значи или те не го разбират или нещо не е наред.
Днес моите за бъдни вечер получиха по една питка мед и пудра захар:-)
Февруари пак ще храня този път и с прашец,весели празници:-)
Ехоо ,югоизтока.Как сте. Чувам в Ахтопол въртяли центрофугите вече.При мен няма още ,затова днес им слагах питки.Голям зор ,пчелите разпуснати ,облитат се като за последно.Много яко жилене ,но оцелях.Две семейства заминали и май още ще има.Нямах време да ровя за да търся причина .Следващият път ще гледам ,има ли подмор или са хванали гората.
Аз подхраних вчера като видях че го дават топло но в същото време хладно да не са разпуснати кълбата. Жертви нямам дано и за напред да е така
Si sapis, sis apis. (Ако си умен, бъди трудолюбив като пчела.) Луций Аней Сенека
Да ,ще се молим да са малко жертвите тази година.Моите с търтовката станаха три.Още обаче е много рано за окончателно броене.През 2012 към края на февруари бяха всички живи ,но през март имах към 20 жертви.
В момента има 7 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 7 гост (и))