Нещата с готвенето при мъжете се получават, когато ти идват отвътре, импровизация и творчески процес демек...
Павка, може и да знаеш, ама да си кажа - гърнето трябва да е гледжосано отвътре и отгоре капаче да си има. Боб не те знам откъде си взимаш, най-добре разбира се собствено производство Та така- пълниш гърнето 1/4 до 1/3 с боб, нарязваш морков, лук, чушка на ситно. Слагаш сол, пипер, чубрица, джоджен, босилек... на вкус. Щипка захар също. Домати-не, че бързо втасва после. Пълниш с вода и слагаш чаша олио. Затваряш и палиш печката отдолу. До гърнето слагаш чайник с вода, може и по-малък с греяна ракия... и туршийка да има за майстора! Бавен огън! Може и само жар да има отдолу и на нея пък да твориш други работи. Гърнето да къкри, отвреме навреме отваряш и контролираш процеса, като поизври, доливаш с вода от чайника! Туриш ли студена и гърнето остава без дъно. Трябва към инвентара задължително да имаш и дървена лъжица, ама да си е поела мазнината. Към края може да сложиш и люта чушка, ако са навити консуматорите. Преди сервиране в къщи задължително добавяме още чубричка. Консумира се с удоволствие и мярка. Някои слагат разни сланинки, бекончета, сушенички, пастърмички, аз не одобрявам! Боб, леща, грах в къщи са постно ядене. Излишно е да казвам че на черна печка с дърва вкусът е неповторим. А най-добре е на огън, на двора, гърнето да си поема от пушечето