Ето един постинг с ИСТИНСКА ИНФОРМАЦИЯ:

Преди месец бях решил да си продам на прекупвачи малкото мед, който извадих тази година. Направихме запитвания към няколко прекупвача и получих цените им, които в общия случай бяха приблизително еднакви. Запален от общата еуфория за високи изкупни цени тогава аз реших да не си продавам меда, а да изчакам цената още да се вдигне.

Преди 2-3 дена направих ново подобно запитване, и отново получих цени, но .................. но това, което констатирах е, че цените не само че не са се вдигнали, а дори леко са започнали да ПЪЛЗЯТ НАЗАД. Това ми подействува ОТРЕЗНЯВАЩО и аз вече си взех моето решение какво да правя. Няма да ви го казвам или налагам - всеки сам си има глава на раменете. Това е информацията, която исках да споделя, без да налагам на когото и да било моето лично мнение. Към днешна дата изкупната цена на меда е точно 5.0 лева. За акацията е на ниво ОКОЛО 6.50 лв., в зависимост от поленовия анализ. Тука точно число не можах да науча, но и приблизителното число също е информация.

Ето още една ИСТИНСКА ИНФОРМАЦИЯ:
Както предполагам и друг път съм ви казвал, сина ми непрекъснато провежда една доста интензивна МАРКЕТИНГОВА СТРАТЕГИЯ на продуктите, произвеждани от семейните фирми. Издирва клиенти и доставчици, разпраща им мейли или листовки, създава и поддържа десетки лични WEB сайтове с рекламен или промоционален характер, провежда конферентни разговори или директно пътува насам-натам по света било то на бизнес-срещи или на разни изложения (както като посетител, така и като изложител). Благодарение на тази негова активност ние непрекъснато получаваме запитвания от едно или друго място за доставки на големи количества например мед или прашец или други произвеждани от нас продукти. Та информацията е следната - напоследък получаваме много запитвания за закупуване на едро на цели TIR-ове с мед. При това тези запитвания са не от дежурните немски и полски изкупвачи, а от разни други фирми, включая и от такива, на които основната дейност не е свързана с преработката на мед. Ха-ха имаме например запитвания от Румънски фирми или което е по-интересно - имаме запитвания от Финландския производител на кошери Paradise Honey. Всичките искат оферта за по поне 2-3 ТИР-а. Тъй като аз все още няма как да осигуря такива количества мед, пък и все още нямам оборудване за преработка и хомогенизиране, реших да потърся тези количества от някое Българско преработвателно предприятие. Идеята беше не да спечеля някакви пари, а да създам добри бизнес-отношения със западни фирми, които за в бъдеще ще са ми от полза.

И тука вече идва истинската информация:
Българските преработвателни предприятия вместо да ми дадат оферта, просто ми казваха едно и също с малки нюанси, а именно: "Какви TIR-ове търсиш сега? Та то в България тази година НЯМА МЕД !!!. То и в цяла Европа няма мед и всички са луднали да търсят TIR-ове, но откъде да ги вземем?"

Та това са двете информации, които донякъде са противоречиви, но ако се замисли човек, в тях има много логика. Ето го моето мнение, което не искам да го налагам на никого. Просто го споделям:

Спред мене наистина в Европа има дефицит на мед и това е принудило много странични фирми да се включат в търсенето на ТИР-ове, защото са били помолени от приятел или познат. Ха-ха - ето че дори и аз се включих в това търсене. Изкупната цена обаче не се вдига, защото КРАЙНИЯТ ПОТРЕБИТЕЛ не е склонен да дава по-висока цена. Става въпрос за продажбите на мед по веригите. Там по рафтовете все още има стар мед. Сигурно го има и по складовете. В момента тече разпродажба на наличните количества, и те постепенно се топят, но този процес може да отнеме цяла една година, докато всички по веригата си изчистят запасите до чистата нула. Никой не смее да купува нови количества на по-висока цена, защото какво ще ги прави после, ако цената се върне на старите нива? Засега все още всички по веригата се надяват, че цената ще се върне назад, и затова са предприели СТРАТЕГИЯ НА ИЗЧАКВАНЕ. В това състояние ще стоят докато складовете им се изчерпат и докато магазините се опразнят. И ако това наистина се случи, което е малко вероятно предвид агресията на Китайците и Бразилците, то тогава наистина ще се създадат предпоставки за скокообразно нарастване на СВЕТОВНАТА ЦЕНА НА МЕДА. По-вероятния сценарий обаче е това да не се случи, като тогава цената пак БАВНО ще пълзи нагоре, но този път приблизително с темповете на инфлацията. Ключовата думичка е БАВНО.

Накратко: Мед няма, но и цената няма шанс да се повиши повече от 5.0 лева, защото крайния потребител по веригите все още не е готов да дава по-висока цена. Този един лев повишение дойде от това, че всички по веригата си стегнаха коланите и изцедиха до минимум надценките си. Повече няма накъде, и затова си мисля че тази цена ще си остане чак до началото на следващия сезон. Има/няма мед това е засега цената. Тя няма как да се промени, защото на практика по веригата почти не се извършват ПОКУПКО-ПРОДАЖБИ, които са основния двигател на движението на цената. Тоест това вече е станало ИСТОРИЧЕСКА ЦЕНА, задържала се много дълго време, което означава че е придобила и ПСИХОЛОГИЧЕСКИ СВОЙСТВА, а това пък означава МНОГО ТРУДНА ПРОМЯНА за в бъдеще в която и да било посока. 10 стотинки надолу и пчеларите няма да си дават меда, 10 стотинки нагоре и изкупвачите твърдо ще отказват изкупуване. Именно поради тази причина си мисля, че тази цена ще се задържи доста дълго време. Промяната ще стане много трудно, но за сметка на това ще е със скок. Цената или от раз ще падне на нива около 4.20 лева (също силно психологическо ниво), или ще скочи поне на 6.0-6.50 лева - зависи кой сценарий ще се развие. От гледна точка на техническия анализ на финансовите пазари, в момента сме в КОНСОЛИДАЦИЯ, след която обикновенно предстои скок. Само дето не знам в коя посока ще бъде - ха-ха....