Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна
Резултати от 1 до 10 от общо 4956

Преглед на хибрид режима

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Този украински мед, чиито документи разгледах, съвсем официално се внася в България. Има всички сертификати и съпътстващи документи. Интересното е, че отива за фирма, която се занимава с ПРОИЗВОДСТВО ( има пчелини), преработване и износ на мед. Същата фирма си има лаборатория и е сертифицирана да изнася мед за доста европейски държави и за САЩ.... Няма да споменавам имена и цифри, но фактите със сигурност са известни и на още много хора и всеки може да си направи сам изводите.
    А относно ДДС далаверите .... един камион с мед ще направи минимална печалба, поради ниската фактурирана стойност. За да има смисъл цялото упражнение, могат да се "разхождат" през границите компютри, машини и разни други стоки, които са на стойност поне 20-50 пъти повече.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.10.2011
    Цитат Първоначално публикувано от distedi Виж публикацията
    Този украински мед, чиито документи разгледах, съвсем официално се внася в България. Има всички сертификати и съпътстващи документи. Интересното е, че отива за фирма, която се занимава с ПРОИЗВОДСТВО ( има пчелини), преработване и износ на мед. Същата фирма си има лаборатория и е сертифицирана да изнася мед за доста европейски държави и за САЩ.... Няма да споменавам имена и цифри, но фактите със сигурност са известни и на още много хора и всеки може да си направи сам изводите.
    А относно ДДС далаверите .... един камион с мед ще направи минимална печалба, поради ниската фактурирана стойност. За да има смисъл цялото упражнение, могат да се "разхождат" през границите компютри, машини и разни други стоки, които са на стойност поне 20-50 пъти повече.
    Кажи коя е фирмата да се знае.

Заслужил Автор
    Регистриран
    24.10.2011
    Колеги отклонихме се от темата а тя е актуална цена на меда.Някой продадели е и на каква цена ?На мен Сунаи ми предлага все още 4,80лв букет макар ,че се говори ,че съседния град го изкупува на 5,20-5.50лв .

VIP Автор
    Регистриран
    06.01.2011
    Пчеларски район
    с. Воднянци, обл. Видин
    Цитат Първоначално публикувано от cecko96_1 Виж публикацията
    Колеги отклонихме се от темата а тя е актуална цена на меда.Някой продадели е и на каква цена ? .
    Колеги и уточнявайте дали става въпрос за цени със или без договори, че то 10% за един може да не са много, но за друг може да си е цифра...

Заслужил Автор
    Регистриран
    04.06.2014
    Пчеларски район
    Русе
    Mateev, безспорен факт е, че прекупвачите печелят благодарение на това, че има кой да им продава мед! Тези, които са инвестирали в предприятия за преработване на мед, печелят от пчеларите и от прекупвачите (ако сами не си купуват или произвеждат мед). Пчеларите си имат пчели, които им правят мед и отново безспорен факт е, че те печелят благодарение на техните пчелички!
    Знам какво е пазарна икономика и нямам нищо против всеки да си изкарва печалбата както може. Дразня се,обаче, когато някой по некоректен начин се опитва да манипулира някого и от това да получи някаква облага! Имам предвид случаите, когато се извиват ръцете на дребните производители, като се посочват какви ли не измислени доводи. Дразня се и от безхаберието на много пчелари, които дори сега продават продукцията си на смешни цени... Когато се комбинират тези фактори и още няколко други, се получава крайната картинка, с която всички останали трябва да се съобразяват благодарение на пазарната икономика.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Цитат Първоначално публикувано от distedi Виж публикацията
    ... Дразня се,обаче, когато някой по некоректен начин се опитва да манипулира някого и от това да получи някаква облага! Имам предвид случаите, когато се извиват ръцете на дребните производители, като се посочват какви ли не измислени доводи. ....
    Какво според тебе означава НЕКОРЕКТЕН НАЧИН, МАНИПУЛИРАНЕ и т.н.? Нали никой не е насочвал пистолет към тебе? Нали никой не е отвличал детето ти и да те изнудва след това? Нали никой не е правил престъпление срещу тебе съгласно членовете на Наказателния кодекс? Ако това е така, ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ПОЗВОЛЕНО !!!

ИЗВИВАНЕТО НА РЪЦЕ е нормален похват в пазарната икономика. В едни бизнес преговори ВИНАГИ по-силната страна извива ръцете на по-слабата. Правят го всички без изключение, дори и пчеларите. На мене през живота ми хиляди пъти са ми "извивали ръцете", когато съм бил слабата страна. Аз обаче също съм "извивал ръце", когато съм бил по-силната страна. Няма как - така е устроен живота. По-силния винаги извива ръцете на по-слабия, и за слабия не остава нищо друго, освен да се опита и той да стане по-силен.

Мислиш си че пчеларите винаги са по-слабата страна, но това не е вярно. Ето например тази година меда е дефицитен, и пчеларите масово започнаха да "извиват ръцете" на изкупвачите. И естествено успяха, като си повишиха изкупната цена с цял един лев. Ако догодина се случи да е добра за пчеларството с много-много мед, бъдете сигурни, че изкупвачите ще ни го върнат тъпкано и ще ни извиват ръцете с чиста съвест. И ще бъдат прави.

Ще ти кажа още един пример, където пчеларите "извиват ръцете" на други хора и фирми, и при това го правят най-безжалостно. Става въпрос за "изкупните цени" на рамките, по които пчеларите изкупуват рамки от дърводелските фирми. Правил ли си си някога сметката, че цената, по която ти лично си купуваш рамките е ПО-МАЛКА от цената на дървесината? Да, това е точно така. Смятал съм го 1000 пъти. Пчеларите дотолкова много са "извили ръцете" на дърводелците, щото са ги принудили да правят рамки с КРАДЕН МАТЕРИАЛ, да дават МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ на работниците си, да не плащат осигуровки и данъци, и въобще да станат едва ли не ПРЕСТЪПНИЦИ в името на това да преживеят някакси с мизерната изкупна цена на рамките, НАЛОЖЕНА ОТ ПЧЕЛАРИТЕ !!!

А честните и почтенни фирми, които си плащат данъци, заплати и осигуровки, тези фирми са на път ДА ФАЛИРАТ, и причината за това са пак ПЧЕЛАРИТЕ, които без да им мигне окото ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ ИМ. Хайде ела да си купиш рамки от мене по левче бройката. Бас ловя, че няма да го направиш. И въобще няма да ти пука, че работниците ми ще останат без заплати и ще трябва да ги уволня. Ха-ха ..... няма да ти пука и факта, че моите рамки са единствените официални рамки в България с честно платени данъци към държавата и разни други държавни вземания.

Същото е и с кошерите и с другото пчеларско оборудване - пчеларите жестоко ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ на по-слабата страна (производителите на това оборудване). С две думи пчеларите по нищо не се отличават от изкупвачите, а именно когато се почувствуват по-силната страна, най-безжалостно, безскурпулно и бескомпромисно започват да ИЗВИВАТ НЕЙНИТЕ РЪЦЕ !!!

Нищо лично към никого. Просто искам да кажа, че пчеларите действуват точно така, както би действувал и всеки един друг пазарен субект - ИЗВИВАТ РЪЦЕ и с подобаваща жестокост се ВЪЗПОЛЗВАТ от безсилието на по-слабата страна, извличайки от това лични изгоди. При това положение ми е малко чудно защо започват да се жалват, когато попаднат от другата страна на бариерата? Ха-ха...... това се нарича ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, но другото му име е ЗАКОНА НА ДЖУНГЛАТА - ИЗЯЖ, ЗА ДА НЕ БЪДЕШ ИЗЯДЕН !!!

В заключение:
    В пазарните взаимоотношения НЕ ОЧАКВАЙТЕ МИЛОСТ ОТ НИКОГО !!! Всеки по-силен от вас е в правото си да ви извива ръцете така, както и вие го правите с по-слабите от вас. И вместо да се оплаквате, което си е напълно безсмислено, по-добре започнете да мислите как да станете по-силни. Това са основни мои възгледи за живота, към които винаги съм се придържал. Съвременното общество, в което живеем, дава правото на по-силния да изнудва по-слабия, и както виждате ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ масово се възползват от това свое законно право. Пчеларите също - ха-ха. Огледайте се около себе си, и ще видите, че съм прав.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Ще ти кажа още един пример, където пчеларите "извиват ръцете" на други хора и фирми, и при това го правят най-безжалостно. Става въпрос за "изкупните цени" на рамките, по които пчеларите изкупуват рамки от дърводелските фирми. Правил ли си си някога сметката, че цената, по която ти лично си купуваш рамките е ПО-МАЛКА от цената на дървесината? Да, това е точно така. Смятал съм го 1000 пъти. Пчеларите дотолкова много са "извили ръцете" на дърводелците, щото са ги принудили да правят рамки с КРАДЕН МАТЕРИАЛ, да дават МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ на работниците си, да не плащат осигуровки и данъци, и въобще да станат едва ли не ПРЕСТЪПНИЦИ в името на това да преживеят някакси с мизерната изкупна цена на рамките, НАЛОЖЕНА ОТ ПЧЕЛАРИТЕ !!!

А честните и почтенни фирми, които си плащат данъци, заплати и осигуровки, тези фирми са на път ДА ФАЛИРАТ, и причината за това са пак ПЧЕЛАРИТЕ, които без да им мигне окото ИЗВИВАТ РЪЦЕТЕ ИМ.
    Всичко друго, което казваш е точно така но с това не съм съгласен да обвиняваш пчеларите, че ние сме виновни за цената на рамките.Нелоялната конкуренция между производителите на рамки определя цената ние само се възползваме от това да купуваме от там където ние изгодно ,а дали производителя е платил данъци,осигуровки и заплати нас не ни касае.Ако купим нещо без документ и двете страни печелят така, че примерът според мен е некоректен.

Администратор
    Регистриран
    09.02.2013
    Пчеларски район
    Габрово и Ловеч
    Много точно казано, но това е "оправданието" на тези, които стоят на позицията на СИЛНАТА СТРАНА. Тези от слабата страна пък си мислят за "извиване на ръце".

Например изкупвачите също си мислят, че нелоялната конкуренция между пчеларите е причина за ниската цена. И са прави за себе си, защото това си е самата истина. И след като някой е съгласен да си продаде меда евтино, тогава защо да не го изкупят. А дали пчеларя си плаща данъци, осигуровки и заплати - изкупвачите това не ги интересува.

Въобще ти и повечето други пчелари много точно и правилно разсъждавате по отношение на производителите на рамки и кошери, но не ми е ясно защо очаквате изкупвачите да разсъждават другояче по отношение на вас.

Аз се опитвам да разсъждавам от позицията и на двете страни и ясно осъзнавам, че действията, които аз предприемам към тези под мене са същите, които тези над мене ще приложат спрямо мене. Не ги обвинявам и не им се сърдя, защото това е тяхно право, пък и защото аз самия го правя същото. Това важи и за пчеларите, но част от тях все още не са го осъзнали това напълно. Все още си мислят, че те са добрите, а всички други около тях са лоши. Това не е вярно. Всички сме един дол дренки, и това е най-голямата истина от всички истини.

Почетен Автор
    Регистриран
    13.03.2014
    Пчеларски район
    Търговище
    Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
    Например изкупвачите също си мислят, че нелоялната конкуренция между пчеларите е причина за ниската цена. И са прави за себе си, защото това си е самата истина. И след като някой е съгласен да си продаде меда евтино, тогава защо да не го изкупят. А дали пчеларя си плаща данъци, осигуровки и заплати - изкупвачите това не ги интересува.
    Винаги ще има нелоялна конкуренция докато има малки и големи производители просто малкият е притиснат отвсякъде и се принуждава да продава на по- ниска цена специално при пчеларите не можем да обвиняваме някой ,че е продал 100-200 кг.на по ниска цена важното е да се разбере когато имаш количество ти можеш да си търсиш по добра цена защото и за изкупвачите е важно количеството ,пробата за 500 кг. и 5000кг. е с една цена транспорта е по изгоден.Целта на всеки би трябвало да е да стане по голям но не всеки има капацитет за това.

VIP Автор
    Регистриран
    31.12.2010
    Цитат Първоначално публикувано от радо Виж публикацията
    Винаги ще има нелоялна конкуренция докато има малки и големи производители просто малкият е притиснат отвсякъде и се принуждава да продава на по- ниска цена специално при пчеларите не можем да обвиняваме някой ,че е продал 100-200 кг.на по ниска цена важното е да се разбере когато имаш количество ти можеш да си търсиш по добра цена защото и за изкупвачите е важно количеството ,пробата за 500 кг. и 5000кг. е с една цена транспорта е по изгоден.Целта на всеки би трябвало да е да стане по голям но не всеки има капацитет за това.
    Ааа, че не винаги "малкият" пчелар е притиснат отвсякъде, че да продава на дъмпинг. Ами ако ходи на още две места на работа и има достатъчно амбалаж и условия да си съхранява меда?? А пък големия, ако разчита само на тоя мед може и никакво време да няма да търси "добра" цена... Тъй че паралели между нелоялна конкуренция и "малки" и "големи" може да се прави, ама на друго място.
    Никога не предпочитай личната си глупост пред полезния съвет. Сократ
    Всеки трябва да извърви своя пчеларски път... Доктора от Павликени

Страница 1 от 2 12 ПоследнаПоследна

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 11 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 11 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •