И аз мисля че увеличаването на междурамието ще е грешка и ще направи кълбото по-рехаво. Колкото до стесняването - мисля че е полезно, но не заради топлоизолацията, а заради това кълбото да бъде направлявано по посока на питите с меда, ако са по-малко от 10. Ако например се зазимява на 6 рамки, 7-мата може да е преградна дъска, а зад нея се оставят празните пити. Преградната дъска не е необходимо да е плътна. Може и най-обикновена неизградена рамка с пластмасова основа. Нека едичнични пчели да минават зад нея, ако си поискат. Важното е цялото кълбо да не минава и да си стои в зоната с меда.

Миналата година имах успешно презимували семейства само на 3 рамки. Тази година вероятно също ще се наложи масово да зазимявам на 4-5 или 6 рамки, и за да е по-сигурно съм решил да си направя специални преградни дъски. Дори вече ги правя. Представляват рамка с малко по-отдалечени странични стени така, щото да са по-близо до стените на кошера, но не плътно. Рамката е с летвички със ширина 20 mm и е запълнена с 20mm фибран, а от двете му страни съм сложил тънък лист ЛАЙТЕКС или ТУПЛЕКС. Това е едно и също, но произведено от различни фирми - представлява тънък лист олекотена разпенена пластмаса с гладка повърхност.

Всеки един мой плодник ще получи в комплектацията си по една такава рамка (дъска) и тя никога няма да се маха от него. Когато е необходимо стесняване (напр. при нови отводки или през зимата) - ще се прави. Когато не е - дъската ще си стои плътно от едната страна на корпуса. С такава дъска са оборудвани и всички нуклеуси от фибран, които в момента си произвеждам в големи количества.