Добре дошли в Българският форум за пчелари.
Резултати от 1 до 10 от общо 315

Преглед на хибрид режима

Почетен Автор
    Регистриран
    05.02.2011
    Пчеларски район
    Резерват "Северозапад"
    Не знам колко добра е идеята при стеснено семейство зад преградната дъска да се оставят рамки. Нека да кажат колеги който работят с ДБ и стесняват при зазимяване. Аз лично съм виждал при ДБ, семейства да образуват две кълба - основно и по-малко на рамките зад преградната дъска, като в нередки случай по-малкото загива през зимата. Зазимявал съм семейства на 5-6 рамки в един корпус на ЛР в южната му страна, като зад преградната дъска съм слагал увит стиропор и до сега не съм имал загуби. При малко по-развита отводка 7-8-9 рамки покрити с пчели, корпуса в които се намират го качвам като втори, а в първи под тях -празни изцентрофугирани рамки или маломедни такива .
    Keep Walking...

Забранен
    Регистриран
    11.03.2011
    Цитат Първоначално публикувано от zayo Виж публикацията
    Не знам колко добра е идеята при стеснено семейство зад преградната дъска да се оставят рамки. Нека да кажат колеги който работят с ДБ и стесняват при зазимяване. Аз лично съм виждал при ДБ, семейства да образуват две кълба - основно и по-малко на рамките зад преградната дъска, като в нередки случай по-малкото загива през зимата. Зазимявал съм семейства на 5-6 рамки в един корпус на ЛР в южната му страна, като зад преградната дъска съм слагал увит стиропор и до сега не съм имал загуби. При малко по-развита отводка 7-8-9 рамки покрити с пчели, корпуса в които се намират го качвам като втори, а в първи под тях -празни изцентрофугирани рамки или маломедни такива .
    Ако има мед на тях, идеята е той да бъде почистен от пчелите. Ако няма, то те просто ще стоят там като на склад. Имам един наивен въпрос. Защо се стеснява? Аз сам ще си отговоря. За да е по - топло на пчелите. ДА. Слагаме преградната стена и сме спокойни- на пчелите вече им е много топло. Според моето МИСЛЕНЕ дали ще умреш в голяма стая от студ или в малка е все едно. Е, във втория ще страдаш и от клаустрофобия-бонус. Всяка една празна пита представлява и изпълнява ролята на преградна дъска. В случая- много дъски, защото ще има повече пити, които на практика изместват голяма част от въздуха (студения). Второ- през слънчевите дни кошера ще се затопля, а от там и те, впоследствие ще акумулират и ще запазват топлината за по дълго време. Ще кажете, ами няма ли да акумулират студено, когато няма слънчеви дни? Не. Питите повече поглъщат топлина отколкото студ. Иначе пчелите щяха да използват всички тук стиропори, лайтекси, туплекси и всякакви там гипскартони и замазки. Пази боже. Аз като не ги стеснявам да не би да са ми измрели пчелите? Мисля, че това е неоправдана хамалогия и безпокойство на пчелите.

Информация за темата

Потребители разглеждащи тази тема

В момента има 1 потребител (и), разглеждащ (и) тази тема. (0 потребител (и) и 1 гост (и))

Разрешения за писане

• Вие не може да да публикувате нови теми
  • Вие не може да публикувате мнения
  • Вие не може да публикувате прикачени файлове
  • Вие не може да редактирате вашите мнения
  •