Цитат Първоначално публикувано от Mateev Виж публикацията
Аз точно това предлагам - магистрала с отклонения. Освен това аз не си представям маркучета във въздуха, а тръби под земята. Ако са от черните PVC водопроводни тръби, цената на линеен метър е под 50 стотинки (за половин или четвърт цол). Бидона е вдигнат на 2 метра само за да се създаде налягане, но такова налягане може да се създаде и с едно малко фотоволтаично панелче и една малка помпичка за аквариум. И никаква централизирана електроника. Нещо като водопроводната система на един град. Ти знаеш че, до у вас пристига една тръба с вода, и въобще не се интересуваш какви тръби има закопани, къде са, колко са, по каква схема са свързани и т.н. Важното е какво ще правиш с тази твоя вода. Най-простото - в тоалетната слагаш казанче с баеркас система, и то винаги е пълно с вода, без да прелива. И ако речеш да си гребнеш една чаша вода от казанчето, то автоматично ще се донапълни. И както виждаш до момента няма никаква електроника. Ей за това си мисля и аз - какво ни пречи подобна система да направим и на пчелина - нищо. Остана само да решим проблема с дозирането - да са само 300 грама в денонощие.
Това вече е друг въпрос! Идеята с поплавъците ще работи по следния начин:
- предполагаме че хранилките са празни и подаваме налягане в системата;
- след изтичане на 0.300L във всяка хранилка, поплавъка затваря клапанчето и пълненето и спира, поплавъците позволяват регулиране на количеството според нуждата;
- след определено време спираме нагнетателната помпа и включваме друга, която да създаде подналягане в системата и да не се допусне ново пълнене.
Цялата система се управлява от една електроника по програма. Системата те известява, когато остане сироп за едно пълнене, за да я заредиш отново.
//добавено
Системата ще работи добре и за поилка!