Цитат Първоначално публикувано от ianev Виж публикацията
Не ви държа сметка но може ли да ви задам един въпрос. Една седмица вашия мед (нашия) с марката Родна стряха беше на промоция в Лидл ако не се лъжа от 10 лв на 7 лв да речем че го приемам, но после следващата седмица пак беше на промоция на цена 5 лв и 20 ст. Та въпроса ми е къде е Киро на кирия и какво се цели с тази промо цена от 5 лв и 20 ст. Може би да се ликвидира пазара на производителите които продават на дребно. Питам чисто информативно, спазвам добрия тон и по никакъв начин не се заяждам с вас
Интересна дискусия се заформила по проблем, който е нерешим отдавна в отворените пазари - цената на стоките. Винаги съм се чудил защо при тази изкупна цена още никой търговец не е пуснал в магазините истински мед на достъпна цена. Ето, че това вече се е случило и съм сигурен, че ще има и още от същото. Не се радвам, но това е като природно явление - примирявам се. Отдавна селскостопанското производство на Европа щеше да е погребано от ниските цени на подобната продукция в останалия свят. Спасяват го само субсидиите, които обаче не падат от небето - парите отново ги даваме всички европейски работещи през данъците си. При това обаче изкривяванията са факт, особено в държава с хора без морални задръжки/ като нас българите/. Не сме виновни нито пчеларите, нито обслужващите ни местни търговци. Ако беше така, досега да са се обединили пет-шест по-сериозни пчелари и да са почнали да изкупуват мед, да продават и да печелят. Да, ама не, и никакво плюене, и никаква злоба няма да променят обстоятелствата. Това отдавна и Матеев го писа из форума, но няма чуваемост. С цената на меда не може да се води борба, ако искаме да имаме пчели / защото мед от внос явно ще има и без нашите пчели/, мерките са други - същите, които са приложени към останалите отрасли на европейското селско стопанство. А като знам как точно ще ги приложим ние на местна почва, ме заболява главата. Апитрейд правят точно това, което се очаква да прави един търговец, който гледа да не му фалира бизнеса, а да носи доходи. Те не са обществена институция или организация с идеална цел. Ако изчезнат пчеларите, ще закрият бизнеса и толкова. Бизнеси непрекъснато се създават и фалират, така е устроен пазара. Бих искал и останалите търговци на мед да са като тях, да обявяват цените и прогнозите за тях, ако и когато е възможно. Затова се радвам, че Апитрейд ги има във форума.