Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
Склонен съм да приема,че стари майки 1,2,3 годишни,по време на роене,пак го отнасят.Склонен съм и да приема,че пчелите се съобразяват с пчелоядите.Все пак не напразно тез врапки са кръстени пчелояд.Има не малко майки(семейства),които още през август са спрели осеменяване,което ще рече,че всички пчели са полеви.което автоматично изключва тезата"липса(свършване)на летящата".Още повече,че в таз жега си трябва,нон стоп,вода.А и отворен кошер е достатъчно предизвикателство в таз суша,а липсват крадци.
Възможно е някоя аномалия да е виновна,но в момента на липса на активност от страна на пчелите,бях свидетел на най-масираното присъствие на пчелояди.
Ако си сложим,конските капаци,ще си разбием тиквите..
Ачка, капаци винаги има и ще ги има, просто защото човек не е способен да възприема, обработва, помни и асимилира всичката информация, която постъпва през сетивата му.
Що касае пчелоядите и отношението на пчелите към тях, как така от тази година се забеляза това ( аз не съм), явно от то на там все ще е така, или да се надяваме че при прелета, голяма част от пчелоядите догодина няма да се завърнат, че иначе 'ептен я вапцахме. Аз съм убеден, че причината за бездействието на пчелите не са пчелоядите, а по-скоро друго, което не ги привлича, за да ги накара да излязат.
Давам пример в твърдение на горното!
Тази година се наложи да работя като проф., Пренасях магазини с пити в къщи, там вадех меда. Последни вадения средата на август и свиване на плодници по 6-ти септември. На пчелина до обяд, когато ставаше ад. В къщи, в пригодено помещение намираха и най малките пролуки, та се налагаше да се работи в тъмната част на денонощието. Преди и след септемврийското вадене летаргия на пчелина, ама в дните на вадене активност след 10:30 часа. По него време песните на пернатите не спираха.