Цитат Първоначално публикувано от Ангел Йосифов Виж публикацията
До миналата есен не вярвах,че осите могат да са толкова много,да действат организирано,че да пробият и силни кошери.Изядоха ми 14 кошера и може би застудяването през октомври,помогна за да не се увеличи бройката на загубите.Така,че допускам,пчелоядите да са виновни за липсата на летеж,дори и при отворени кошери.
Ачка, при всичкото ми уважение към теб, ще споделя нещо във връзка с щетите ти по осите. Според мен преценката ти за силно семейство те е подвела. Имам предвид това, че явно в по-късен етап пчелите не са имали силата да се справят. Пак да дам пример - два пчелина, при различни условия. Единия в гора по дървета, другия в гора на гола поляна. Тия под дърветата стършели йок, дори и в капаните, тия на поляната стършели бол в капаните и къде ли не, та дори се бият по между си. Наблюдавам как обикалят кошерите и търсят единични пчели, но наближат ли прелката, пчелите веднага настръхват, а стършелите се отказват. Този който се престраши, придава богу дух. По повод захлаждането, точно тогава пчелите са в летаргия, а осите още са активни и успяват да ограбят и унищожат кошери.